Мярка "Запази ме": 24 лв. на ден за служители от затворени заведения и школи

5362
Мярка "Запази ме": 24 лв. на ден за служители от затворени заведения и школи
Снимка: iStock

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, която урежда работещите да получат компенсации от 24 лв. на ден заради затварянето от 27 ноември до 21 декември.

Мярката се нарича "Запази ме" и осигурява подкрепа за работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи.

Осигуриха 1,5 милиарда евро по оперативна програма за СПА курорти и хотели

Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за изпълнение на проекти по Оперативна п...

Освен тях право на компенсации имат и заети във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. 

Допустими за подпомагане са всички търговски обекти в случай, че търговският обект се намира на територията на търговски център тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините. Компенсации ще може да получи и персоналът детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Право на такава подкрепа ще имат и организаторите на концерти, участващите в представления на живо - оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти.

За компенсациите, въвеждани с тази заповед, могат да кандидатстват и работещите по колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, както и специалистите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Всички те ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети.

Платформа дава психологическа подкрепа за медици по време на пандемията и след това

Екип от психолози, психотерапевти и психиатри оказва психологическа подкрепа на медиците на първа линия. Платформата Happy Doctors дава...

За работещите на 8-часов работен ден, уговорена в основния им трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации. Те трябва да информират работещите за възможностите да получават средства по правителственото постановление. Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите. Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция “Бюро по труда” по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им. Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това.

Как да кандидатствате за средства по мярката "Запази ме" можете да видите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика