Народното събрание отказа да се занимава с оградата на границата с Турция

13065
Народното събрание отказа да се занимава с оградата на границата с Турция
Снимка: БГНЕС

Няма да има Временна анкетна комисия, която да проучва фактите и обстоятелствата около изграждането на оградата по границата с Турция. Това стана ясно след като парламентът отхвърли искането ан ГЕРБ за създаване на такава комисия.

Граничното съоръжение е с дължина 30 километра и е между ГПУ Елхово и ГПУ Болярово. Депутатите гласуваха със 78 гласа „за” създаване на анкетна комисия, 92 „против” и 4 „въздържали се”, предаде Агенция "Фокус".

ГЕРБ поиска оставките на Йовчев и Найденов заради оградата с Турция

Пламен Орешарски да поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на министъра на отбраната Ангел Найденов заради скандала с ...

Вчера министърът на отбраната Ангел Найденов призна, че има редица нарушения при подготовката и планирането на съоръжението. ще издам заповедта за наказание на някои длъжностни лица. Определено те няма да бъдат в този кръг, който беше съобщен като хора, имащи отношение към тази процедура, каза министърът.

„Откриваме ли някакви слабости – да. Първата – въпреки че не се изисква маркетингово проучване, то е направено. Проведено е по начин, който е оставил съмнение. Очевидно не е направено по начин, който да убеди всички. Второ – след провеждане на проучванията в процеса на договаряне са договорени по-големи количества. Това е слабост. Необходими ли са тези количества – да”, обясни Найденов.

По думите му, според количествено-стойностната оценка на проектанта, представена от него и одобрена от МВР, стойността на проекта е не 5.1 млн. лв., а 7.364 млн.лв. без ДДС. „Защо фигурира стойност 5.1 млн. лв. от Министерство на отбраната не знаем. Тази стойност е посочена от МВР и е послужила като индикативна. По какъв начин отнасяте тази стойност към МВР и защо тази стойност служи да тиражирате съмнение към проекта. Съгласно заповед на предишния министър е дадено правото на Сухопътни войски да изпълняват обществени поръчки без ограничения. Дали МО е оказало съдействие? Разбира се. Защо не изразихте съмнения, когато Вие подписвахте тази заповед?”, попита министърът ГЕРБ. Според него, 7.674 млн. лв. е определената стойност от инспектората на Министерски съвет. Разминаването идва при различните проценти за транспорт.

Скандалът с оградата с Турция избухна, след като се разбра, че съоръжението е със завишена цена - вместо 5,1 млн. лева, стойността стигна 9,6 млн. лева. Освен това в директорския борд на "Завод за пружини", която взима договор за 3 313 608 лв за оградата, участва Александър Минчев - председател на общинската организация на БСП в Казанлък.

Депутатите отказаха да разследват набъбващата сметка за оградата с Турция

Временна анкетна комисия за оградата по границата с Турция няма да има. Това стана ясно след решение на депутатите, прието днес. Проти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика