Нинова: Да се изправим срещу мафията и престъпността

2135
Нинова: Да се изправим срещу мафията и престъпността
Снимка: БГНЕС

Днес трябва да решим и ние мъдро дали ще отговорим на очакванията за промяна, ще променим ли себе си или ще бъдем част от политическата класа, която си заравя главата в пясъка, очаквайки бурята да отмине. Този път бурята няма да отмине. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП, предаде БГНЕС.

Нинова представи проект за участието на БСП в предстоящите извънредни парламентарни избори и предизборната платформа на партията.

„Има една дума, която бележи в най-голяма степен живота ни-несправедливост. Друга дума чуваме най-често днес-промяна. Промяната започна по волята на народите в света - България, Европа. Те поискаха справедливост и се обявиха против малцината, които преразпределят богатството и властта в света. Те поискаха нови водачи, които да им върнат достойнството-националното и човешко, да не продават това достойнство за пари и власт.

БСП сложи началото на такава промяна в избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Нека убедим останалите, че ние сме промяната, тя започна и може да я доведем до края. Днес тя е задължителна”, подчерта Нинова.

„Живеем в две Българии - официална и паралелна, виртуална и реална. Корупция и престъпност, илюзии. „В България корупция по високите етажи на властта няма”, казаха от ГЕРБ и другата България, за която данните на Трансперанси Интернешънъл казват, че България е на първо място по корупция в ЕС. „Българинът обичал да пътува, видял се в пари и вижте какво става, магистралите отесняват”, но фактите на Евростат говорят, че България отново е начело по бедност в ЕС, а 43% от населението живеят в бедност. Образованието е приоритет за нашите основни опоненти, ресор с нужда от реформи, които започнаха, но резултатът е доклад на ЕС от септември, че България е първа по неграмотност в ЕС. Благодарение на такава реформа първокласниците започнаха училище без буквари, а България заделя най-малко пари за образование в ЕС”, посочи лидерът на БСП.

„За здравеопазване, правителството стоеше твърдо зад Москов и здравната реформа, но ЕК казва, че България е сред страните с най-лоши показатели по отношение на здравето, втори по смъртност сме в света. Еврофондовете - уж ще имаме 95% усвояемост по всички програми, от другата страна виждаме дори представители на правителството да отправят предупреждения към министри за нарушения по проекти. Икономика и финанси-илюзиите, че минахме 3% ръст на икономиката, но дългът на България стигна 13,761 млрд. евро”, заяви Нинова.

Тя подчерта, че за външната политика-правителството на Борисов подкрепи СЕТА, ако отпаднат визите за Канада, но народът се възпротиви срещу това, прие постановление 208 на МС. „Многократно подкрепи санкциите срещу Русия, и тук ще замълча, защото пред величието на Шипка можем само да замълчим”, категорична бе Нинова.

„Две Българии, два свята, а между тях пропаст и народът ни отново е изправен пред избори да определи водачите си и народът ще реши мъдро. Днес трябва да решим и ние мъдро дали ще бъдем тези водачи и ще отговорим ли на очакванията за промяна, ще променим ли себе си или ще бъдем част от политическата класа, която си заравя главата в пясък, очаквайки бурята да отмине. Този път бурята няма да отмине. Предлагаме промяна да се ограничи председателят на БСП да се избира пряко, но в 2 мандата, за да не се блазни да ползва тази партия като своя. Да се въведе и мандатност на народните представители, да отворим път за нови лица, без сблъсък помежду ни и с разбиране, че народът поиска и тази промяна”, добави още Корнелия Нинова.

Да кажем каква България искаме днес, но и след 20-30 години, да поставим дългосрочна цел и хоризонт, нека тя е да е 8 млн. българи и нито 1 беден, призова Корнелия Нинова. Според нея такава цел може да обедини всички политици и народа, защото това е цел, която да съхрани народа от изчезване.

„Ние предлагаме национален план за България. Нашият основен опонент предлага доктрината ГЕРБ, доктрината Борисов. От едната страна България, от другата-една партия и човек, който може да има самочувствието, че може да е сам по себе си национална доктрина”, подчерта лидерът на левицата.

„Нашата цел е да съхраним народа си. Нашият избор са правила, възмездие, сигурност и справедливост, правила, за всички, възмездие за всеки, който ги нарушава, справедлива държава, суверенна България, чиито правителства не продават националния интерес. Искаме България, опряна на корените си, а такава България може да се изгради от здрав, силен, работещ и единен народ”, убедена е Корнелия Нинова.

Според нея тази цели могат да бъдат постигнати с решителни действия срещу мафия и престъпност, с образование, гарантиращо грамотност, работа в България, здрава система, до която всеки има достъп, сигурност на границите и във всеки дом, външна политика, подчинена само на националния интерес.

„Да се изправим срещу мафия и престъпност - мафията и корупцията си имат своя паралелна държава. Плащаме от джоба си, неофициално, над 2 млрд. лв. годишно за здраве, над 1,5 млрд. лв. за образование, над 3 млрд. лв. на монополи и картели, над 1 млрд. лв. за подкупи, над 2 млрд. лв. щети от нагласени обществени поръчки. 10 млрд. лв. за паралелната държава. Това е резултатът от прехода. Ние ще закрием тази паралелна държава, зарече се Нинова.

„Ние ще положим основите на друга държава, в която държавата има своята роля в икономиката. Стига с фалшивата теза, че държавата собствено се управлява зле, зле е, защото политически ръце бъркат и крадат. Стига с вредната политика –всичко на концесия”, заяви Нинова.

БСП ще разгледа утре реформата, предложена от Нинова

БСП ще разгледа утре поправки в устава на партия, които лидерът Корнелия Нинова предлага с цел промяна и подмладяване на редиците. Сред...

БСП предлага създаване на фонд иновации със 150 млн. лв. за млади български инженери, които да развиват свои фирми и марки. За малките и средни предприятия отделят сегмент на Българската фондова борса, чрез който малки фирми да набират капитал през опростена процедура, за да могат да се развиват.

„Последователна политика за развитие на енергетиката и развитие на енергийната инфраструктура чрез търсене на инвеститор, удвояване на обхвата на домакинствата, получаващи енергийни помощи. Не може да има икономика без развитие на транспорт и транспортна инфраструктура, такова ще има, но и концесията на летище-София трябва да бъде спряна и развитието му като държавна структура. Българската плодородна земя не храни българския народ. Ще предприемем действия така, че земята ще се обработва”, обясни Нинова.

Тя посочи, че ще има и ревизия на образователната реформа на ГЕРБ. „Публични финанси само за държавни и публични училища, един учебник по 1 предмет с неограничен брой учебни помагала. Работещите млади семейства ще получават 50 лв. намаление от данъка на дете. Нинова обеща и преизчисляване на пенсиите.

При здравеопазване тя настоя за при премахване на пръстовите отпечатъци в болниците, а всеки, който се осигурява ще има безоткатен достъп до здравеопазване. Пълноценно членство в ЕС и Нато-дано, но стъпки за отпадането на санкциите срещу Русия, заяви още Нинова.

Според лидера на БСП пари за тези намерения, има стига да се харчат разумно и да не се крадат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика