ОССЕ препоръчва агитация на майчин език

19173
ОССЕ препоръчва агитация на майчин език
Снимка: БГНЕС

Важно е да помним, че изборите не са събитие за един ден, от изключително значение са всички неща, които се случват в пред изборния ден и след това. Това подчерта ръководителят на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИЧП Одри Гловър.

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 36.2%; БСП - 22.5%, ББЦ губи ударно гласове

ГЕРБ влиза в предизборната кампания с подкрепата на 36.2% от решилите да гласуват избиратели, БСП - 22.5%, ДПС - 12.1%, РБ - 5.2%, ББ...

Организацията ще следи избори у нас за осми път, като сега е поканена от МВнР. Основният екип ще бъде базиран в София и ще се състои от 12 експерти, които ще са представители на десетте страни участнички в ОССЕ. По-късно ще се присъединят 10 дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат разпределени из страната.

Гловър обясни, че няма да се прави системно наблюдение на процедурите в изборния ден. „На първо място ще следим за прилагането на новия изборен кодекс, средата, в която ще протича изборната кампания, финансирането на кампаниите, медийната среда и отразяването на кампанията", посочи тя.

„От изключително значение за нас е всички гласоподаватели да са убедени в това, че цялостния избирателен процес ще бъде проведен по честен начин", допълни Гловър.

В рамките на мисията ще бъде издаден междинен доклад, който ще бъде официално публикуван преди изборите. В деня след вота ще бъде проведена пресконференция, на която наблюдателите ще оповестят своите предварителни констатации и заключения, съобщи bTV.

Над 500 секции в чужбина за вота на 250 хил. българи

Над 500 секции в чужбина за предстоящите парламентарни избори очакват от временните съвети на българите в чужбина. Димитър Иванов, г...

Някои от препоръките, които са били направени от ОССЕ в миналото, са били изпълнени, а други продължават да не се спазват. Една от препоръките на организацията, която не е изпълнена, е малцинствата да провеждат агитация на майчин език. Гловър подчерта, че това изисква промяна на Конституцията, за която управляващите единствени могат да вземат решение.

„Няма да се намесваме в изборния процес, а ще наблюдаваме и не се интересуваме от крайния резултат от изборите, а от призрачността на изборния процес, неговата безпристрастност и тайна на вота", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика