Парламентът за малко да се обърка и да гласува по-тежко наказание за изборни измами

2811
Парламентът за малко да се обърка и да гласува по-тежко наказание за изборни измами
Снимка: Actualno.com

Да се криминализира изрично преправянето на изборни протоколи - това предложиха от БСП като промяна на Наказателния кодекс (НК) и поискаха гласуване на първо четене.

При първото гласуване имаше 49 гласа "за", "против" бяха 13, а 32 бяха "въздържали се" т.е. предложението минаваше на първо четене. Против и въздържали се бяха само депутати от ГЕРБ. При второто гласуване вече предложението не беше прието - 52-ма бяха "за", 12 се оказаха "против", а 42 - "въздържал се". Против бяха само депутати от ГЕРБ, но за разлика от първото гласуване вече имаше по един въздържал се от Реформаторите и от Патриотите.

България през 2015 година: Местните избори - продадени и купени

В последните три години България се превърна в арена на избори. На два пъти проведохме предсрочни парламентарни избори, минахме и през ...

Предложението за промяна касаеше член 308, ал. 2 от НК. Той гласи: "Когато предмет на деянието по ал. 1 (бел. ред. - фалшифициране на официален документ) са удостоверения за наследници или актове за гражданско състояние, нотариални актове или нотариални удостоверявания, български или чуждестранни документи за самоличност, документи за завършено образование или за придобита квалификация, свидетелства за управление на превозни средства, за регистрация на превозни средства, визови стикери, други документи, удостоверяващи прехвърляне или учредяване на право на собственост или на други вещни права, правоспособност, лични или регистрационни данни, наказанието е лишаване от свобода до осем години". БСП поиска след "данни" да се добави изразът "протоколи на избирателни комисии с данни за резултати от избори".

Дебатът - "за" и "против"

Преди гласуването "Патриотичния фронт" обяви, че категорично подкрепя инициативата. Същото сториха и от АБВ.

През 2013 година предложихме да има сканиране на всички протоколи и да се качват веднага в Интернет, за да се знае какви са те. Тогава вие напуснахте, обвини червените депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Нека се направи анализ колко от бюлетините се преброиха за невалидни заради преференция - колко за кмет и колко за общински съветници, та да има 400 000 невалидни бюлетини, добави той. Попитан дали в крайна сметка ГЕРБ ще подкрепи, Лазаров посочи, че има и други законови текстове, с които може да се налагат наказания за фалшификация.

ЦИК даде няколко хиляди лева за медийно отразяване на сайт, който сам признава, че не е медия

Крайно скандално Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри изплащане на няколко хиляди лева от парите, които държавата дава за медий...

Категорично съм против включването на трета норма, който да урежда едно и също внимание, внесе повече яснота за позицията на ГЕРБ председателят на Правната комисия Данаил Кирилов. Вижте чл. 169 от Наказателния кодекс - длъжностно лице, включително от избирателна комисия, което преправя резултатите от избори и референдум, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години, посочи той аргументът за позицията. Сега предлагате по-голяма горна граница на престой в затвора, но не и долна, както има в чл. 169. Всички ние си носим отговорност по отношение на подготовката на избори и пенсионерите, които умишлено забавят изборния процес. Преди 5 години активист на БСП показваше по телевизията 27 изчезнали изборни протокола - намерил ги бил някъде, не помнел къде, добави и пиперлив пример Кирилов. Защо тогава на наш сигнал за преправени протоколи Хасковската окръжна прокуратура казва, че няма състав от НК, по който да се разследва, попита Валери Жаблянов от БСП.

Нека се обединим около машинното гласуване, призова Мартин Димитров, според когото това ще реши проблема с протоколите. Как сега ще се установява дали протоколите са коректни, попита той. Хайде да се обединим около електронното гласуване - но БСП не иска. За електронно гласуване експертите казват, че трябват две години. За да не чакаме, нека веднага въведем машинното гласуване за половината секции за президентските избори и за всички секции за следващите парламентарни избори, когато и да са те, заяви Димитров. Той предупреди ГЕРБ да не отменя преференцията, защото избирателната активност ще падне драстично. В личен план съм склонен да подкрепя законопроекта на БСП, но така няма да стане - ще стане първо с въвеждане на машинно гласуване, после и на електронно, обобщи бившият председател на СДС. Последваха заяждания с Янаки Стоилов кой иска преференциално гласуване и кой не - Стоилов иронизира, че може преференция да има за президентските избори, а Димитров му върна с думите, че иронизира, защото не иска избирателят да реди листите на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика