Радан Кънев пита: Кой саботира европейската проверка на прокуратурата ни?

1830
Радан Кънев пита: Кой саботира европейската проверка на прокуратурата ни?
Снимка: БГНЕС

Налага се изводът, че от българската страна е направен опит за промяна на одобрените правила с цел обезсмисляне на проверката в последния момент, който е довел до острата реакция на партньорите от ЕС. Това пише в писмо, което днес (1 юни) изпрати до премиера Борисов и оповести на брифинг в НС депутатът от РБ Радан Кънев, предаде БГНЕС.

В писмото Кънев пита министър-председателя: защо няма информация дали този саботаж е осъществен от органи на изпълнителната власт или от самия субект на проверката- българската прокуратура? И още: Каква е общата политика на правителството за реално изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка относно независим анализ на дейността на българската прокуратура и продължаване на съдебната реформа?

Експертите от ЕК решили да отложат проверката на прокуратурата ни, не ние

Партньорите ни от Европейската комисия (ЕК) прецениха, че е добре да бъде отложено посещението на четиримата експерти, които ще проверя...

Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че "партньорите от ЕС" преценили, че е по-добре да отложат проверката "заради технически подробности в методиката".

На 30 май т.г. министерството на правосъдието обяви отлагане на мисията на външни магистрати за независим анализ на прокуратурата на България. Независимият анализ е основната нова препоръка в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.

Нас ни интересува дали ЕК и представителите, които ще участват в тази проверка са поискали проверка на конкретни дела, запита и депутатът Атанас Атанасов от РБ, който също бе на брифинга. Например, има ли шпицкоманда в софийското следствие, както и за случая с Борислав Сарафов, и дали българските власти са готови да предоставят информация за тези скандали в дейността на прокуратурата, продължи той. Има споразумение, подписано миналата година между главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС, в което се отстъпват на практика правомощия на прокуратурата по ръководство на оперативните служби, което е недопустимо, каза Атанасов. Явно в прокуратурата нямат желание да работят с определени звена от изпълнителната власт, което надскача правомощията на прокуратурата, подчерта той. Всички тези неща би трябвало, според него, да бъдат обект на тази проверка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика