Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

7482
Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна
Снимка: Посолство на Украйна в България

САЩ одобриха общ пакет от военна помощ от 95 милиарда долара, повечето от които ще отидат за Украйна. Изглежда, че при това положение Вашингтон трябва да има ясна представа как ще изглежда победата на Киев над Москва, пише в анализ, публикуван в The National Interest: Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Съединените щати под управлението на Джо Байдън обаче не изясняват какво представлява украински триумф във войната Русия - Украйна. Връщане към границите на Украйна отпреди 2014 г.? Дългосрочно изчерпване на руските ресурси? Крахът на режима на Путин?

Не е ясно. Повечето от официалната реторика по темата за американската подкрепа за Украйна включва банални и уморени призиви за "защита на демокрацията" и "противопоставяне на тиранията".

Още: "Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Въпреки многомилиардните американски парични инжекции, украинците едва ли ще успеят да постигнат военна победа над руснаците в традиционния смисъл на думата. По-скоро помощта на САЩ служи само за удължаване на тази война. А може би това е целият смисъл.

Стръв и обезкървяване на Русия в Украйна?

Може би идеята не е да се улеснят украинците да постигнат победа. Може би целта е да се обезкърви Русия. Джон Миършаймър в своята забележителна творба "Трагедията на политиката на великите сили" предполага, че една държава може да примами противника си в конфликт и след това да удължи конфликта, изтощавайки ресурсите на врага и по този начин отслабвайки позицията му. Миършаймър нарече тази тактика "Примамка и обезкървяване". Възможно ли е Съединените щати умишлено да примамват и обезкървяват Москва, като удължават руско-украинската война, за да изчерпят руските ресурси?

Може би. Съветският съюз се изтощи до такава степен, че неговият режим рухна. Това отчасти се дължеше на нахлуването и окупацията на Афганистан. Американците, действайки чрез ЦРУ, помогнаха на афганистанската съпротива и по всякакъв възможен начин се противопоставиха индиректно на СССР, прехвърляйки пари и оръжия на муджахидините. Може би САЩ са се вдъхновили от тази аналогия и са решили да използват същия подход във войната в Украйна.

Още: Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

Вариант за бъдеща американска политика

Може би една от причините, поради които Съединените щати не могат точно да дефинират победата на Киев, е, че Украйна означава много малко за американските интереси. Като изключим гръмките изявления за "защита на демокрацията", Съединените щати нямат много полза от изхода на тази война. Разбира се, Америка не иска да допусне руска хегемония в Европа. Но ако Москва победи, това едва ли ще проправи пътя към господството ѝ на Стария континент.

Три години след началото на войната, с малък напредък, Русия доказа, че е неспособна да постигне значими териториални придобивки. Ако Русия не може да завладее Украйна, слаб и непосредствен съсед, Русия вероятно ще се страда да постигне по-амбициозни успехи, да речем там, където интересите на Германия, Франция или Великобритания са застрашени.

Фактът, че водещите европейски сили – Германия, Франция и Великобритания – не успяха да мобилизират пълномащабна защита на Украйна, опровергава липсата на спешност, на която американците трябва да обърнат внимание. Казано по друг начин, ако Германия не се интересува от напредъка на Русия в Украйна, тогава Съединените щати също не трябва да се интересуват - което не е аргумент "оставете Европа да защитава Европа", а по-скоро апел към собствената способност на европейците да преценят правилно кога са под заплаха или не. В момента Европа не се държи така, сякаш е застрашена. Америка трябва да уважи тази оценка.

Още: Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Тъй като интересите на САЩ са отделени от резултата от руско-украинската война, инвестирането във войната е по същество загуба на пари. И това, че Съединените щати не са в състояние да формулират точно как трябва да изглежда победата в Украйна, предполага, че Съединените щати нямат представа.

Автор: Харисън Кас, за The National Interest. Кас е служил е във военновъздушните сили на Съединените щати. Получава бакалавърска степен от Лейк Форест Колидж, докторска степен от Университета на Орегон и магистърска степен от Нюйоркския университет.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари