Политолози питат: Защо партията на Слави отстъпи във всичко?

13585
Политолози питат: Защо партията на Слави отстъпи във всичко?
Снимка: БГНЕС

Трябва да се търси фигура, която да е приета от традиционните симпатизанти, твърдото ядро на ГЕРБ категорично. Една широка кандидатура, иначе може да това твърдо ядро да се разколебае, демотивира и избирателите на ГЕРБ да не отидат на изборите изобщо. Много е важен избора на кандидата, защото той е нещо като локомотив, водач на тяхната листа. От силата на кандидат-президентската двойка ще зависят и резултатите и в президентските и в парламентарните избори. Това коментира политологът Димитър Ганев. Той и социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова анализираха политическите нагласи преди предстоящите парламентарни и президентски избори по БТВ.

Борисов електрифицира цялата страна и установи съветска власт

Слави Трифонов: Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет

Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмни. Преди изборите на 4 ...

Проучванията показаха, че хората смятат именно „Има такъв народ“ за основен виновник за несъставянето на правителството от последния парламент – анализира Ганев. - Другата причина за сериозното разместване на пластовете е появата на нов играч за предстоящите избори. Реално, сега голямата разлика ще е нов политически субект в лицето на „Продължаваме промяната“.

Ако в предишните два парламента имаше една формация, извоювала си статута на формация, която да легитимира следващ редовен кабинет – ДБ, сега ситуацията ще бъде различна. Сега ДБ губи от това и хората на Петков и Василев са друг субект, който може да легитимира новия кабинет. Заради това и съм оптимист, че е възможен консенсус на по-високо ниво и има по-голям шанс в следващото събрание да бъде избран парламент. Има и умора у избирателите, които искат ново правителство“.

Идеологията на Кирил Петков и Асен Василев

„Причината за отстъпването на ИТН е неумението да се водят политически разговори от тяхна страна, които да водят до съставяне на правителството – анализира социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова. - Около 60 процента от електората очакваха съставяне на правителство и основната отговорност за това бе на първата политическа сила. Формацията бе натоварена с големи очаквания и случилото се доведе до огромни разочарования.

Иван Бакалов: Не е ли по-важно, че ГЕРБ расте с 6 % от това, че Слави потъва?

"Някои се радват, че ИТН има очакван спад и станали трета политическа сила в ново проучване. Не забелязахте ли друго - че ако ИТН спад...

Сега, реално, виждаме един сърдит лидер, който през „Фейсбук“ се кара по-често. Това е неговата стратегия. Един изолиран лидер – Слави Трифонов. От друга страна, в новия играч виждаме един лидер -. Кирил Петков, който пръска усмивки, чар, не се притеснява като го заливат с вода и съблазнява с мекици. От една страна стои антисисетмната партия, която иска да изчегърта, да срине системата, стария строй. От друга страна – Петков и хората му правят точно обратното. Готови са да разтворят дори разграничителни линии.

А къде е Тошко? Борисов го търси да му благодари

Нека видим и към кого се обръщат. Слави към сърдитите и гневните, които искат да наказват политиците, хората губещи от прехода. Петков се обръща към градската десница, тези които казват: „Сега е нашия час, искаме да просперираме“. Слави с това се вписва в класическия популизъм, който се опира на антисистемата, референдумите и който казва: „Ние залагаме на професионализма“, и заради това на тази носталгия в чужбина. Петков разтваря ветрилото на възможоностите с технократски популизъм – можем с всички, можем да работим, грабни момента сега, сега излизаш на сцената. Става дума за коренно различни проекти, които прегрупират пространството. В предстоящите избори водещи са парламентарните. На 90 процента е ясно, че сега ще се състави кабинет с първи или втори мандат. Битката за първото и второто място ще е ключова в тези избори, за да не се стига до трети мандат. Тук идва и ролята на президента. До голяма степен ще има друг тип разделителна линия. Чака ни една доста по-сложна кампания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика