"Протестна мрежа" към Борисов: Кажете защо се срещахте с Цветан Василев

8595
"Протестна мрежа" към Борисов: Кажете защо се срещахте с Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Пет стъпки за светкавично решаване на кризата с КТБ предлага "Протестна мрежа" в свое отворено писмо. Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов и до всички партии в управляващата коалиция.

Според "Протестна мрежа" истината за КТБ излиза лека полека, но за да се ускори процесът, е необходимо да бъде сторено следното:

Цацаров пак отговаря с въпроси на въпросите за КТБ

Всеки има право да решава как да действа. Решил е, че ще действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Това е негово право. Аз не...

Първо, специалната парламентарна комисия за КТБ максимално бързо да изслуша – независимо къде и как – основните участници в схемата КТБ, започвайки от Цветан Радоев Василев, контролиращ собственик на банката, и Делян Славчев Пеевски, депутат от ДПС със стар автомобил и скъпа частна охрана. Това изслушване трябва да се случи веднага, независимо къде и как.

Второ, синдиците на КТБ, избрани и въведени в банката от финансовия министър на ГЕРБ, да публикуват не само всички направени цесии и прихващания, но и списък на най-големите кредитополучатели, заедно с техните кредитополучатели т.е. крайните получатели на парите. Само така ще видим кой се е облагодетелствал от “специалните инвестиционни дружества” на Цветан Василев. Кавичките не са случайни, казват от "Протестна мрежа".

Трето, международното разследване на КТБ, гласувано и в парламента, да стартира веднага, като наетите експерти да имат поставена много ясна и точна задача за проследяване и събиране на активите на банката. "Протестна мрежа" припомня, че има подобно разследване в прокуратурата и добавя че не това е гласувано в Народното събрание.

Освен това, правителството да настоява новото ръководство на ДАНС да разследва веднага цялата афера, като започне от свое вътрешно разследване как и защо беше допуснат целият риск не само за финансовата стабилност, но и за националната сигурност на страната. Нека припомним, че милиарди от парите на данъкоплатците има и в друга банка и те също очакват връщане, казват от "Протестна мрежа".

Станишев не разказа дали си е говорил с Цветан Василев за КТБ

Когато научих, че има изтегляне масово на средства от КТБ, поисках среща с министър-председателя и го помолих той да разговаря с ръко...

Международният одит на българската банкова система, който беше обявен от сегашното правителство, да стартира незабавно, за да знаят българските граждани и Европейската комисия какво се случва всъщност в нея и има ли всъщност надеждни финансови регулатори в България. Само така ще знаем дали държавата спасява с наши пари работещи банки или други финансови схеми с особен статут и политическа протекция, завършва "Протестна мрежа".

"Протестна мрежа" смята тези предложения за изключително важни за защита на обществения интерес и битката с корупцията по високите етажи на властта. И напомня на Борисов, че е обещал да води борба с корупцията, а това е невъзможно без разплитане на аферата КТБ. "Затова очакваме от Вас да заявите ясно и точно дали наистина сте се виждали с банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски и какви са били целите на тези срещи", призовава "Протестна мрежа". И се заканва да пита "КОЙ?", докато не получи отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com