Соцентусиазъм в желанието на "Патриотите" за доброволната казарма

2251
Соцентусиазъм в желанието на "Патриотите" за доброволната казарма
Снимка: Getty Images / Guliver

"Правят се стъпки да се защитят националните интереси. Това дали на някой му е харесвала казармата или не, не е най-важното. Кой ще научи младите хора да защитават отечеството?" Това бяха част от аргументите на депутата от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов в защита на предложението за доброволна казарма. 

По думите му идеята ще помогне да се попълни недокомплекта в армията ни.

Доброволната казарма ще бъде въведена, премиерът и парламентът обещали

Доброволната военна служба в България ще бъде въведена. Това обяви в Смолян министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той коментир...

"Виждаме държави в ЕС, които искат да върнат наборната военна служба, в Австрия и Дания искат да увеличат срока на службата", каза Ангелов в интервю за bTV.

По думите му са водени разговори с много майки, които са подкрепили идеята, тъй като днешните деца не били така възпитани и нямали мъжеството на отминалите времена.

"Виждаме че през последното десетилетие имаше доста конфликти и България трябва да защити националния интерес. Нормално е да са млади хора, както момчета така и момичета - всеки, който има желание и отговаря на психическите и физическите изисквания. Човек, който е дал своя дълг и дан към родината си да има предимство при кандидатстване за работа в полицията", предложи още Ангелов.

От своя страна журналистът Едуард Папазян отговори, че възпитанието му е от училището и от майка му най-вече: "Нищо не възпитава казармата. Това бяха едни загубени две години. 1,60 лева ми беше заплата. Единственото нещо, което научих, бяха 65 знака в минута на морзовата азбука, ей така си вървя и си тананикам SOS. Нищо не съм защитавал."

Каракачанов с амбиция за реализиране на трите модернизационни проекта в армията

„Имаме сериозна амбиция в рамките на този управленски мандат да реализираме и трите модернизационни проекта в армията като важн...

"Защо за този недокомплект не са се отзовали сега? Ако беше приоритет - тези 5500 места в армията ни щяха да са попълнени. Доброволна военна служба е като "Обединени патриоти", това е оксиморон", каза още Папазян.

Припомняме, че на 16 януари стана ясно, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е получил уверението на премиера и парламента, че ще подкрепят първата стъпка от идеята - въвеждане на доброволна служба в продължение на 6 или 9 месеца, в зависимост от специалността.

Каракачанов каза, че продължава да настоява за казармата, защото смята, че младите хора в България трябва да имат военна подготовка. "Постоянно говорим за рисковете в света , в който живеем, те не стават по-малко, а за съжаление стават все повече. И за още по-голямо съжаление рисковете се приближават все повече към границата на България", посочи военният министър. Той уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците.

Военният министър предлага въвеждането на швейцарската система, при която има обучение на всички, като то да бъде кратко - в рамките на 6 месеца, а след това те да влизат в резерв и да опресняват знания и подготовка.

Ще се сдобие ли Европа със собствена армия?

Исторически пробив или отново само думи без покритие? ЕС иска в бъдеще да координира по-тясно отбранителната политика на страните от о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика