Станишев: Етническото разделение е опасно

4277
Станишев: Етническото разделение е опасно

Казусът с генерал Васил Делов и посмъртното му удостояване с почетно звание е чиста политика за втвърдяване на електоратите на онези политически сили, които се опитват да извлекат дивиденти от него. Това заяви в Кърджали лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев малко след като поднесе венец пред паметника на освободителя на града, предаде БГНЕС.

Разгорелият се дебат около номинацията на генерала за почетен гражданин е подмяна на дневния ред на обществото, посочи той. Според него няма основа за интерпретации, каквито направи лидерът на ДПС Ахмед Доган за Балканската война като етническо прочистване и "възродителен процес", а ДПС, ГЕРБ, Атака и ВМРО търсят политическия дивидент. Заиграването с етническата карта и разделянето на България е крайно опасно, както е рисковано да се противопоставят християни и мюсюлмани, българи срещу турци. Трябва да се мисли за последиците, предупреди Станишев в Кърджали и подчерта, че БСП ще се противопоставя на подобни актове.

"Някой се опитва пак да трупа политически дивиденти въз основа на емоциите с предложението Кърджали да бъде преименуван на Деловград. Това е политическа спекулация. Политическото заиграване със сложни исторически моменти е игра с огъня. Най-лесното е да застанеш на някакви радикални позиции, да обереш симпатиите на една част от хората, за да втвърдиш електората, независимо в кой спектър е той", посочи Станишев.

"В коалиционната политика на БСП след изборите няма предизвестени партньори. Ние сме казали, че не е възможна коалиция с ГЕРБ и аз продължавам да питам всички партии, искащи доверието на хората – допускат ли коалиция с ГЕРБ. Второ, ние се стремим към максимален резултат и убедителна победа за БСП и затова искаме максимално присъствие в парламента, за да осигурим рязка промяна. След изборите ще лъснат страшни неща за реалното състояние на страната, които днес се покриват – за бюджета, за икономиката, за злоупотребите с власт. България ще трябва да се извлича от едно блато, в което е притискана всеки ден", каза още той.

"Опитваме се да отразим дневния ред на хората в страната чрез масираната кампания на БСП във всички общини. Попитайте хората на улицата какво ги вълнува – липсата на доходи и на работа, на социална перспектива, безгрижието на държавата към ежедневието им. Една трета от българите не могат да си плащат сметките за ток, вода, отопление, 43% от гражданите живеят в тежки материални лишения. Управлението на Бойко Борисов обеща доближаване до средноевропейските доходи, създаване на нови работни места, справедливост, грижа за социално слабите, но се провали. И колкото повече стават провалите, толкова по-агресивни и арогантни стават в ГЕРБ", подчерта Станишев.

Според него подмяната на въпроса за референдума за АЕЦ "Белене" е "поредна още по-ярка илюстрация за арогантността и беззаконовото поведение на ГЕРБ". "770 000 българи се подписаха за Белене. ГЕРБ ги е страх, г-н Борисов и обкръжението му се страхуват, че народът ще каже "Да" на АЕЦ на площадка Белене. И за да не изглеждат бити, те премахнаха думата "Белене", но аз зная, че много хора със сигурност са разочаровани и разгневени. Ясно е, че управляващите се стремят да провалят референдума", заяви Станишев в отговор на въпрос. След като ГЕРБ преформулираха и подмениха въпроса, отговорността е тяхна, отсече лидерът на социалистите. Той призова българските граждани да участват в допитването и уточни, че БСП ще се съобрази с гласа им.

Соцлидерът огласи и предстоящия идната събота в София голям протестен митинг "срещу ГЕРБ, срещу резултатите от управлението, мизерията, подмяната на въпроса за референдума, срещу антисоциалната политика и арогантността".

"ГЕРБ се бори за електорат и в Турция, но е интересен и показателен двойният аршин. В Кърджали се правят на големи патриоти, а в отношенията с Република Турция правителството на Борисов и Цветанов какво прави? Кога в българската история министър-председател е поканил премиер на Турция да се намеси във вътрешно-политическия живот на България? И когато г-н Борисов фактически покани г-н Ердоган да помага на политическата му партия срещу друга сила чрез влиянието на турската държава, това не е ли отваряне на гигантска порта за политическо нахлуване и влияние? Това е много опасно!". Така Станишев коментира въпроса за намеренията на българските управляващи да отворят партийни офиси в Турция. Според него видимата близост между премиерите на България и Турция, и честите им срещи не са довели до решаването на нито един български въпрос. Той изрази възмущение и от липсата на официална адекватна позиция на България спрямо намеренията на Турция да изгради свръхмощна ТЕЦ на 5 километра от Резово.

"Не е нормална ситуацията в съдебната власт и това пролича още при избора на ВСС. Псевдопрозрачността в изслушването на кандидатите не повлия никак при избора в Народното събрание. Това показа, че нещата са нагласени. Новият ВСС не успява да покаже достатъчно характер на продължаващите системни усилия на Цветанов и Борисов да подчинят съдебната система, да я направят и нея част от единовластието на партията ГЕРБ. Така е и с избора на двамата за Конституционния съд. Има ли някой, който не разбира, че и Анастасов, и Марковска изпълняват политическата воля на ГЕРБ? Пълен абсурд става в държавата, така е и с избора на главен прокурор. Не изключвам възможността и за междинен доклад, европейските институции разполагат с много и независима информация", предупреди още Сергей Станишев.

Той призова политиците и институциите да не се месят в суверенния избор на БПЦ след кончината на патриарх Максим.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика