Съпругата на загиналия Валентин Терзиев иска отговори от Министерството на отбраната

3248
Съпругата на загиналия Валентин Терзиев иска отговори от Министерството на отбраната
Снимка: БГНЕС

Валентин Терзиев е бил подготвен за задачата си. В това увери публично служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той се срещна със съпругата на загиналия преди три месеца пилот.

Димитрина Попова дойде със сина си и с адвокат на разговора с ръководството на Министерството на отбраната и висшите военни. Сред основните въпроси, които тя зададе публично, беше как съпругът ѝ е бил посочен за изпълнените на задачата и дали е бил подготвен за това. 

От военното командване обясниха, че пилотите трябва да бъдат готови за изпълнението на задачи. А от обяснението на командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев стана ясно, че подполковник Валентин Терзиев е човекът, който прави тактическия замисъл по поразяване на мишената.

Ексклузивно: Говори съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев след доклада за катастрофата на МиГ-29 (ВИДЕО)

“Нарушени са всички мерки за безопасност по време на обучението. Това разбрах от доклада на военна полиция за причините довели до...

От цялото обяснение, което дадоха дори и представителите на военните, стана ясно, че полетът на подполковник Терзиев е бил следен. Но самият Терзиев в определен момент е трябвало да дава данни, за да се прецени дали е безопасно да бъде прекратен.

Според командира на ВВС ген. Димитър Петров Терзиев не е трябвало да слиза под 2000 метра височина, но само той е знаел на каква височина е, а не и хората на земята.

Полковник Петко Василев, човекът от ВП, който е правил доклада, проверката и е бил в Русия при разчитането на „черната кутия“, каза, че това не е пилотска грешка, защото подполковник Терзиев също не е бил наясно със ситуацията. Той уточни, че светещите мишени действително са за употреба през деня, но инструкцията им за употреба не забранявала и употребата за нощни учения.

Данните от „черната кутия“ съвпадат с данните от наземните уреди. Имало разлика от секунда. Полковник Василев обясни, че Русия е използвала по-модерна технология за разчитане на данните, а ВП няма намерения да прави второ, сравнително с първото разчитане, въпреки че модулите от кутията са в България.

Жената на загиналия пилот попита президента ще има ли честно разследване за инцидента

"Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело за инцидента с МИГ29 (а такова ще има), защото всички свързани лица са с Ваша проте...

По време на срещата Димитрина Попова зададе и въпроса дали ще се прави служебна проверка - да се търси отговорност на някого от командването. Министърът на отбраната Георги Панайотов обясни, че би могло да се започне проверка, но в момента разследването е в прокуратурата.

Министерството на отбраната изрази готовност да даде на Попова поне документите, които не са засекретени. С пълния комплект на документите от „Военна полиция“ разполага парламентът. На тази база ГЕРБ повдигнаха серия въпроси.

Панайотов оцени работата на подполковник Терзиев и призова, когато се отправят обвинения, те да не рефлектират върху пилотския състав.

Беше съобщено, че вчера е имало случай за отлагане на изпълнение на задача. Причината – опасност от птици по преценка на пилота. Задачата била изпълнена по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика