ВАС образува дело за спорните номера в бюлетините

3730
ВАС образува дело за спорните номера в бюлетините
Снимка: Getty Images/Guliver

По жалбите във Върховния административен съд срещу решение 2108 на Централната избирателна комисия е образувано дело 10626. То ще се гледа на 16 септември от 14.00 часа в Тържествена зала на ВАС, предаде БГНЕС.

Жалбите до ВАС са срещу решението на ЦИК относно процедурите за определяне чрез жребий на поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати от ЦИК и ОИК в бюлетините за гласуване на местните избори и за националния референдум на 25 октомври.

Първата беше внесена още в събота от лидера на Единната народна партия /ЕНП/ Мария Капон, а в понеделник нейния пример беше последван от БСП и Реформаторския блок.

В жалбата на левицата се казва, че решението №2108 МИ от 11.09.2015 г. е незаконосъобразно поради противоречие с материалния закон, липса на компетентност, неспазване на установената форма и съществено нарушение на административно-производствените правила.

В жалбата се посочва още, че „текстът противоречи на чл. 57 чл. 57, ал. 1, т. 21 от Изборния кодекс, който постановява, че Централната избирателна комисия определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите единствено и само при избори за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избори за членове на Европейския парламент от Република България и поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент на републиката. ЦИК няма обаче такова правомощие по отношение на местни избори“.

Реформаторите атакуват решение на ЦИК, защото, според тях, на местните избори хората трябва да чуят решенията на проблемите си по места, а това няма как да стане с национална кампания.

„Местните избори са времето, в което лидерите по места трябва да покажат своите идеи и да убедят хората. Ако определени хора имат притеснения, че местните представители на партии не могат да се справят сами, то от РБ сме убедени, че нашите хора са достатъчно подготвени и могат да спечелят доверието на хората без помощ от националния ефир“. Това коментира след внасянето на жалбата Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите“

Единният номер ще помогне най-вече на „изборните“ туристи, за които ще бъде по-лесно, за да помнят едно число, независимо в кое населено място ще трябва да гласуват, добави още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика