Виктория Георгиева: Не съм възторжена, че лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка

2259
Виктория Георгиева: Не съм възторжена, че лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"Рядко коментирам БСП, никога не съм гласувала за тях, но не съм възторжена, че лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Не смятам и, че трябва да участват в правителство на ПП. Защо?

- Един от основните упреци срещу нея е, че е превърнала БСП в ретроградна партия. Тези упреци са свързани най-вече с позициите на партията по отношение на ИК, решението на КС, че полът има само биологичен смисъл, въпросите, касаещи джендър идеологията. Интересното е, че идват както от средите на столетницата, така и от неолиберални политици и партии. Вторите явно припознават БСП като възможен партньор, но не и с тези политики", пиши журналистката Виктория Георгиева във Фейсбук.

"- Преди около месец самата Нинова призна за сериозния натиск - както отвън, така и вътре в БСП, който и е оказван заради позициите по тази тема:

Криза на идентичността в БСП: Александър Симов вижда проблема в публичния образ на партията

Събитията и процесите в БСП се превърнаха в основна тема на разговор в българската публична среда. Макар и често критикувана и дори обр...

"И до днес чувам обвинения, че БСП не е лява партия, щом не ги признава. Че съм променила характера на партията от лява в консервативна. Бях заклеймявана и оприличавана на Виктор Орбан, когато преди години призовах: “Пазете децата и семейството.” Знам, че това няма да ми бъде простено, но си е заслужавало цялото усилие."

- Един от основните критици на Нинова е Елена Йончева. Необходимо ли е да припомням какви позиции има втората и колко неолиберална е?

- БСП има и много твърда позиция по отношение на Македония. "Членството на РС Македония не може да бъде за сметка на историческата истина и българския национален интерес. Ние също желаем присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, но: при изпълнение на договора; при спазване на написаното в декларацията; при прекратяване на езика на омразата и преследването на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание; при отчитане на историческата истина за България и отчитане на националния ни интерес."

- Вчера Кирил Петков стартира срещи, целящи договорния процес по съставяне на правителство. Медиите, а и властта в Македония са във възторг от изборните резултати у нас. Местни експерти смело чертаят курс на пренасочване от историческите към икономическите въпроси, съдейки по думите на Петков: "По македонския въпрос най-важното нещо е да направим първо правилните работни групи при влизането в преговори с македонската страна. Досега не вярвам, че са правени такива групи и затова не се постигна резултат. Да, ще има историци със сигурност, но трябва да има хора от бизнеса, трябва да има хора от културата, трябва да има хора от инфраструктурата. Имаме много теми. Не трябва да сваляме целия казус с добросъседството на Македония и как те да са приети в Европейския съюз на база само един критерий - историята".

Елена Йончева скочи на Нинова: Не може да преговаря за нов кабинет!

Корнелия Нинова е дискредитирана като лидер на БСП. БСП загуби 700 000 гласа на последните избори. Това е катастрофа. Тя подаде оставка...

- ПП дава ясни сигнали, че ще поеме неолиберален курс. Не просто ляв, неолиберален, което е по-лошо, защото съдейки по позициите и действията на БСП в последните години, особено откакто Нинова е начело на партията, столетницата има позиции, които са националноотговорни (по-нагоре вече споменах кои са те).

- ПП има нужда от БСП, не обратното.

Не съм убедена, че следващият лидер на БСП (ако оставката на Нинова бъде приета) ще запази досегашния курс на столетницата, касаещ Македония, ИК, колко пола има и т.н.

Курс, формиран в голяма степен благодарение на Нинова."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика