Вяра Тодева: Съществува опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти

2599
Вяра Тодева: Съществува опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти
Снимка: БГНЕС

Вяра Тодева се кандидатира за народен представител от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Влиза в листите на 23 МИР и 24 МИР в София. Това съобщи самата тя в ефира на „Лице в лице“ по bTV днес. Доскорошният областен управител на област София сподели и кои ще бъдат нейните приоритети в ролята й на депутат в следващия парламент.

„Има много важни теми, които трябва да намерят своето решение. Например, в ролята си на областен управител съм констатирала проблем с управлението на държавната собственост“, каза Тодева и обясни, че през 1996 година държавната и общинската собственост е трябвало да бъдат разделени, но това така и не се е случило. А това създава проблеми и до ден-днешен. 

„В момента държавата не знае кои са всичките й имоти. През изминалата година беше отменен мораториума върху придобивната давност на имоти частна държавна и частна общинска собственост. Съответно, в момента съществува реална опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти. Докато бях в областната управа, попаднах на много такива случаи. Изпратила съм доста сигнали в тази посока и към СДВР, и към ГДБОП“, каза Тодева и даде скорошен пример:

„Последният имот, който се опитахме да спасим, беше от 22 декара в района на летището /“Слатина“/. Оказа се, че там има царски указ, но едно частно лице си беше заградило имота и се опитваше да го придобие с констативен нотариален акт”, разказва Тодева и допълва, че дори областният управител да издаде удостоверение, че имотът е държавен, това не спира нотариусите, а отпадането на мораториума върху придобиването по давност на имоти частна държавна собственост, се оказва сериозен проблем. 

Това е голяма тема, по която трябва да се намери законодателно решение в парламента.

„За мен това е кауза, която се зароди по време на целия ми опит в областната администрация – от заместник областен управител, през временно изпълняващ длъжността и след това областен управител на област София. Със сегашния кмет на София предприехме стъпки, с които да се изясни кои имоти в районите на София са държавни и кои общински. По този начин държавата и общината ще може да управляват своите имоти“, каза още тя. 

Още: Тодева иска от държавата над 2.5 млн. лв. за реставрация на ПСА

По време на нейния мандат започна премахването на Паметника на Съветската армия. „Преместването беше правилното решение. Постарахме се изцяло да спазим законодателството при премахването на Паметника на Съветската армия. Смея да твърдя, че сме спазили буквата на закона. Вървяхме по пътя на изпълнение на решението, което е взето от Столичния общински съвет миналата година“, обясни тя.

Бившият областен управител посочи, че обследването на паметника е показало, че е опасен и трябва да бъде реставриран, след като бъде преместен. „Преместването на Паметника на Съветската армия беше правилното решение. Няма причина шпаги на чужда армия да бъдат в центъра на столицата“, допълни Вяра Тодева.

Още: Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

Служебното правителство иска да ползва държавна банка за купуване на гласове: ПП-ДБ с позиция

Политолози очакват осем партии да влязат в новия парламент

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com