Вл. Горанов: Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правят

4643
Вл. Горанов: Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правят
Снимка: БГНЕС

„Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правят“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред БНТ.

Той се аргументира като изтъкна, че системите на отбрана и сигурност отдавна изпитват структурни проблеми във финансирането, които са свързани с това, че реформите в тези системи не са се състояли в достатъчна степен и се е стигна до там, че основната част на бюджета им отива за заплати. Според министър Горанов вината за това не е на служителите, но „на практика бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника, във въоръжение, в това, което е необходимо за реалната полицейска работа.“ Финансовият министър посочи резултатът от това – „имаме огромен бюджет за МВР, огромен бюджет за армия и сигурност и съмнения в обществото за достатъчно ефективност, което се дължи на липсата на възможност ефективно да се върши работа поради липса на технически средства“.

Горанов: Не е важен начинът, по който се правят реформите, а защо

„Трудни реформи се правят трудно, не е важен начинът, а защо се правят. Системата на отбрана и сигурност отдавна изпитва структур...

В отговор на въпрос кой трябва да прави тази реформа и през бюджета ли трябва да се осъществи, министър Горанов отговори, че реформата е причината, а бюджетът е поводът и необходимостта от реформи е осъзната отдавна. „Цяла година говорим, че трябва да се случи нещо в тази система, в края на годината се оказа, че трябва да добавим 180 млн. лв. в нея, за да се „върже“ сметката на вътрешното министерство и накрая да се окаже, че ако нищо не се променя в нея, всяка година ще трябва да отчитаме един и същи резултат“, констатира министърът на финансите. Горанов посочи, че повдигането на дебата за финансирането на сектор „Сигурност“ е полезно за обществото и допълни, че много години проблемите в България са „замитани под килима“ и ако това не се е правело, нямаше да се стигне до банковата криза и проблемите в отделни бюджетни сектори. На въпрос дали премиерът е знаел за предложението, което предизвика протеста на полицаите, Горанов обясни: "Дали нещо става в държавата без той да носи отговорност за него? Той знае всички актове, които приема правителството. Знае всичко, което се случва в правителството".

Според министъра на финансите предложеното в законопроекта на бюджета е „много амбициозно да се нарича реформа“, а е заявка, че структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана. Това е поводът ръководителите на тези структури в системата за отбрана и сигурност да преценят дали начинът, по който тя функционира е най-добрият.

„Всички промени, които се правят в отделните сектори минават през българския парламент. Без подкрепата на депутатите от мнозинството това няма как да стане“, заяви министърът в отговор на въпрос дали има политическа подкрепа решението на правителството за реформите. „Всъщност финансовият министър не създава парите, той предлага някакъв вариант за тяхното преразпределение. Водещото тук е, че държавата се развива устойчиво и спокойно през следващата година, ще можем да се доближим към един устойчив модел на икономическо развитие и да гарантираме достатъчно ресурс, за да може държавата да изпълнява своите функции“, заяви министър Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика