Пълзяща квадратура

6778
Пълзяща квадратура
Снимка: Actualno.com

Премиерът Бойко Борисов сподели с терапевта си, ще се страхува от пълзяща диктатура и военен преврат.

Терапевт му е българския народ - Борисов споделя виденията си с нас и очаква разбиране. Всички ние носим отговорност за нашия пациент, защото ние го направихме най-важния човек в държавата за десетилетия и ние го оставихме да проектира фантазмите си пряко върху действителността.

Кварталният фантазьор не е опасен и дори е забавен, но когато кварталният фантазьор има инструменти да отпуска въображението си пряко върху главите ни, за всички нас става особено важно да вкараме малко ред в тая глава.

Последната тенденция в тази глава е, че вместо пълзящата квадратура Борисов привидя пълзяща диктатура. Поради учудването и у най-доверчивите - как точно опозицията може да наложи диктатура? - Борисов обясни, че страховете му идват от поведението на държавния глава, който призова генералитета да поеме отговорност.

Военен преврат не е хептен вероятен в скоро време, но както казахме - към фантазии на такова високо ниво трябва да се отнасяме предпазливо и с разбиране.

Само че колкото и разбиране да проявяваме, фантазията си остава фантазия, а 200 квадрата тераса са си 200 квадрата тераса - независимо дали си ги декларирал.

С големи недекларирани тераси се оказаха сума важни хора. Един от най-важните е шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който трябва да лови корумпираните, а вместо това за кратко време успя да извади четири различни цени за тризонета си и огромната тераса, която не е негова, а обща, но я ползва само той и е пълна с незаконни постройки. Георгиев излезе в дълъг отпуск с тенденция към оставка, но затова пък заместникът му в КПКОНПИ има още по-голяма тераса.

От терасата на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов биха могли да излитат хеликоптери - ако не беше остъклена.

Така че премиерът може да вижда пълзяща диктатура, ние виждаме пълзяща арматура и бетон или както казват строителните фирми - пълзящ кофраж.

Към пълзящия кофраж прибавяме асансьор, който пълзи "на частно" и получаваме образа на Цветан Цветанов, който с годините придобива все по-малко апартаменти, но пък последният е с размерите на малко РПУ.

Друга красива схема с пълзящата квадратура е строежът на "Къщи за гости" с европейски пари по проекти, като къщите никога не заработват като туристически спални, защото собствениците им си ги харесват за тях си.

На такава къща е собственик бившият вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и свекърът на Елена Йончева. Заради тези два случая главният прокурор разпореди проверка на всички такива "къщи за гости", но на "проверки" сме се нагледали и не сме с бог знае какви очаквания за резултатите. През антикорупционна проверка мина например ковчежникът Владислав Горанов заради публикациите, че живее без пари в суперлукс. Проверката каза: няма проблеми! Числото на доказано некорумпираните расте - до пълната и окончателна победа на здравия морал в здравите сили.

 

 Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...