Как се налага сланината, за да стане уникално вкусна?

18164
Как се налага сланината, за да стане уникално вкусна?
Снимка: iStock

Когато слагате този традиционен за българското мазе елемент от зимнината – домашната сланина, най-важното е правилно да се подбере суровината. Би трябвало да спазвате следните правила.

Добрата сланина за зимнина е еластична и плътна – нито прекалено мека, нито пък твърде жилава. Ароматът й трябва да е приятен и просто апетитен. При разреза би трябвало да е чисто бяла с леко розови нюанси; в случай, че жълтее, не купувайте.

Основните технологии за приготвяне на сланина са две: осоляване на сухо и сланина в саламура. При осоляването на 1,5 кг се използват средно 100 г сол за чиста сланина без месо.

Първа рецепта – класическа суха сланина

По сухия начин сланината нарязвате на сравнително дълги ивици. Правите напречни разрези на всеки десетина сантиметра. Натърквате старателно и отвсякъде с едра морска сол. Нареждате ивиците плътно една до друга, насипвате върху тях още сол и ги притискате с дъска, а върху нея допълнително слагате чиста тежест (изварен и така обеззаразен объл речен камък, каквито обикновено се използват за киселото зеле).

В случай, че сте се запасили с повече сланина, на всеки 5 дни пренареждате парчетата – горните спускате надолу, а долните премествате нагоре. Това правите в продължение на 30 дни, и след този срок сланината е готова. Прехвърляте я в торбичка от плат и я окачвате на открито. Така издържа 70 дни, след това се налага да я преместите в хладилник.

По колко сланина може да се яде на ден без вреда за здравето

Втора рецепта – суха сланина с праз

Съставки: 2,5 кг сланина, 200 г сол, връзка зелен чесън, праз – 1 стрък, червен пипер, чер пипер.

Нарязвате сланината на ивици, дълги по 5 см, върху тях правите напречни разрези. Смесвате в отделна паничка черния и червения пипер. На дъното на тенджерка с подходящ размер сипвате солта. Натривате сланината отвсякъде със солта и подправките, а в напречните разрези на парчетата поставяте праз и чесън.

Върху сланината насипвате останалата част от подправките. Премествате я в целофанов плик, насипвате в него останалата сол и подправки и поставяте плика в хладилника за една седмица. После изваждате сланината, почиствате я леко от солта, увивате я в плат, отново в целофан и я слагате обратно в хладилника.

Саламурена сланина

При тази технология охлаждате сланината до +3 градуса, нареждате я в буркани или тенджера в подходящи размери и я заливате със саламура със соленост 12-15%. Съхранява се на тъмно при постоянна температура докъм +10 градуса – така може да издържи 10-12 месеца.

Ползите от сланината, за които дори не предполагате

Саламурена сланина с дафинов лист и чесън

Съставки: сланина – 2.5 кг, сол – 170 г, вода – 1.5 л, чер пипер млян, дафинов лист – 20 листа, чесън – 10 скилидки.

Нарязвате сланината на парчета с размери около 6 х 12 см. Наливате водата (хладка) в тенджера, в която разтваряте солта. Добавяте дафиновите листа, кипвате водата, дръпвате от котлона и изчаквате да се охлади. Чесъна размачквате със специална преса, натърквате сланината с него и с черния пипер. Нареждате я плътно в подходяща тенджера, заливате я със саламурата, притискате я отгоре с дъска и подходяща тежест. Слагате я за 12 часа в хладилник. След този интервал от време я изваждате, поставяте я в найлон и съхранявате на студено.

Сланина в оцет

Съставки: 600 г солена сланина, оцет винен, чесън, чубрица, черен и червен пипер.

Измивате сланината от солта и я нарязвате на кубчета с размери приблизително 2.5 х 2.5 см. Нареждате кубчетата на дъното на подходящ съд и ги заливате с оцета. На другия ден ги изцеждате, овалвате ги плътно в смес от подправките и ги обвивате в целофан. Слагате сланината за 48 часа в хладилника. Предназначението й е за мезе на червено вино.

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Паста конкильони със спанак и сирене: ТОП комбинация

Уникални тиквички на фурна с босилеково песто

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com