Анаеробната инсталация в Русе се изгражда с бързи темпове

2013
Анаеробната инсталация в Русе се изгражда с бързи темпове
Снимка: Actualno.com

17 хиляди тона отпадъци от домакинствата в града, селата и околните общини ще се преобразуват в торфени подобрители, природен газ и компост, спестявайки  вредни газове и милиони левове на русенци

С бързи темпове в близост до регионалното депо в Русе се изгражда една от най-иновативните анаеробни инсталации в България. В нея от разделно събрани органични отпадъци ще се произвежда биогаз, течен и твърд торфен подобрител (диджестат), и амониев сулфат.

В приключващия оперативен период на ОПОС 2014-2020 г. са включени 3 приоритетни проекта за анаеробно разграждане на биологични отпадъци от домакинствата в страната. Проектът в Русе е в най-напредналия етап на изграждане спрямо останалите и ще бъде завършен в рамките на годината.

„В програмата ми за управление в тези 4 години заложих изграждането и работата на анаеробна инсталация, затова и настоявах този отговорен проект да бъде завършен. Изпълняваме го заедно с общините Тутракан, Ветово, Иваново и Сливо поле и преминахме през много трудности. Щастлив съм, че работата върви с пълна сила и се надявам накрая русенци да можем да се похвалим не само с работеща инсталация, но и с хиляди тонове по-малко отпадъци на депо и милиони спестени средства“, заяви Пенчо Милков.

Произведеният биогаз ще бъде оползотворяван посредством когенератори, които от своя страна ще произведат електрическа и топлинна енергия. Оставаща зелена енергия ще отиде към електропреносната мрежа и ще бъде достатъчна за захранването на нуждите на 10 000 домакинства.

„Имаме уникална инсталация, която беше постигната благодарение на труда на инженерни екипи от България, Франция, Германия, Австрия и Белгия”, каза Християн Николушев, ръководител на проекта.

Новото съоръжение ще помогне на РСУО-Русе за намаляване на количествата депониран отпадък и преобразуването му в продукти, които ще се върнат в кръговата икономика на страната.

Дейността е част от проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ (Приоритетна ос 2 „Отпадъци“), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и с национални средства.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com