X
 
 

Община Русе прекратява концесията за спирките на градския транспорт

693
Община Русе прекратява концесията за спирките на градския транспорт
Снимка: Община Русе

Общинският съвет даде зелена светлина Община Русе да прекрати договора за предоставяне на концесия за поставяне и експлоатация на спирки от линиите на градския транспорт за обществен превоз на пътници на територията на град Русе – разположени в Зона 2. На предходното 34-о заседание кметът Пенчо Милков оттегли предложението за прекратяване на Договора за следващо заседание.

Ето и кратка хронология. На 23.04.2012 г. Община Русе е сключила Договор за предоставяне на концесия на 130 броя спирки от линиите на градския транспорт на град Русе, разположени в Зона 2, за срок от 15 години. Концесионер е „ФАКТОР ПЛЮС” ЕООД, гр. Варна, определен с Решение №46/19.01.2012 г. на Общински съвет – Русе. Към настоящият момент, „Фактор плюс“ ЕООД е с прекратена търговска дейност и е в процедура по ликвидация, считано от 05.03.2021 г. Срокът за приключване на ликвидацията е 30.05.2022 г.

Съгласно договора, право на концесионера е да осъществява управление и експлоатация на концесионните обекти спирките, да извършва рекламна и търговска дейност в тях, да поставя допълнителни елементи на градското обзавеждане в рамките на прилежащата територия на спирките.

Срещу горните права концесионерът има основни задължения, определени в концесионния договор:

- да извършва концесионните плащания в определените срокове;

- да представя в Община Русе в срок писмени отчети и доклади;

- да извършва за своя сметка необходимата поддръжка и благоустройство, както и да поддържа  чистотата и безопасността  на концесионните обекти;

Кметът на Русе Пенчо Милков с приемна в Ново село

Продължават приемните на кмета Пенчо Милков с жителите на малките населени места от Община Русе, като вчера той се срещна с новоселчани...

- да заплаща всички разходи по експлоатацията на обектите на концесия;

- да застрахова ежегодно спирконавесите за своя сметка, в полза на община Русе;

- да възстановява в 30-дневен срок обектите, които са засегнати от повреди и посегателства.

В резултат на текущия контрол, извършван от служители на Община Русе, е констатирано неизпълнение на пет основни задължения на концесионера „Фактор плюс“ ЕООД, в ликвидация.

Във връзка с установеното неизпълнение на част от основните задължения до ликвидатора на „Фактор плюс“ ЕООД, в ликвидация, са изпратени уведомителни и напомнителни писма, които не са получени и са върнати обратно в Община Русе. Без резултат са и проведените телефонни разговори с ликвидатора и изпратените по електронната поща писма.

Кметът на Русе се срещна с жителите на Просена

Открита приемна в с. Просена проведе вчера кметът на Русе Пенчо Милков. В индивидуалните си срещи с хората те споделиха за нуждата от ...

Неизпълнението на задълженията на концесионера по концесионния договор предполага и неговото прекратяване - на основание чл. 21 от договора.

Съгласно концесионния договор и Закона за концесиите при неизпълнение на задължение по концесионния договор изправната страна може да го прекрати с писмено предизвестие като даде на другата страна подходящ срок за изпълнение с предупреждение, че след изтичането на срока ще счита договора за прекратен.

Едностранното прекратяване на концесионния договор се извършва с решение на концедента – Общински съвет - Русе.

С решението си днес местният парламент в Русе дава позволение предсрочно прекратяване на Договора за предоставяне на концесия на 130 броя спирки, разположени в Зона 2 поради неизпълнение от страна на концесионера „Фактор плюс“ ЕООД, в ликвидация на част от основни задължения и условия за осъществяване на концесията. На концесионера „Фактор плюс” ЕООД, в ликвидация, да бъде определен срок от 30 дни за доброволно изпълнение на задълженията по Договора, а при липса на доброволно изпълнение на задълженията в предоставения срок до концесионера „Фактор плюс” ЕООД в ликвидация, да бъде отправено 30-дневно писмено предизвестие за прекратяване на Договора, като с изтичане срока на предизвестието, той ще се счита за прекратен.

Обектът на концесия – спирконавесите, разположени в Зона 2, ще преминат в управление на кмета на Община Русе след провеждане на процедурата, определена в Решението на Общинския съвет и прекратяване на концесионния договор.

Още от РУСЕ:

Община Русе проведе лятна младежка програма за избор на професия

Община Русе спечели финансиране за спортните площадки на 3 свои училища

Поръчка за мащабен плувен комплекс обявиха в Русе

Община Русе изиска по-добра координация от ръководителите и изпълнителите на ВиК проекта

Кметът на Русе Пенчо Милков се срещна със зам.-министъра на транспорта за спиране на тежкотоварните камиони

Три читалища до Русе спечелиха финансиране от Национален фонд "Култура"

Община Русе призовава гражданите да използват контейнерите за строителни отпадъци

Над 7000 нови цветя ще красят Русе

Открит фитнес, танци и йога очакват русенци на пл. „Свобода“

Кметът на Русе връчи сертификати на преминалите практика стажанти

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе