Учение за земетресение във Вранча изпрати пожарникари в Румъния

1977
Учение за земетресение във Вранча изпрати пожарникари в Румъния
Снимка: БГНЕС

Учение за разрушително земетресение в Румъния вдигна по тревога на  14 октомври българските пожарникари. В Русе пристигнаха екипи от страната, които по-късно отпътуваха за Букурещ да помагат на съседите. Заедно с тях в учението участват спасители от Унгария и Чехия по механизма за гражданска защита в Европейския съюз.  Включиха се спасителни екипи от София, Пловдив, Монтана, Велико Търново и Габрово. 40 души с 8 специализирани автомобила за реакция и помощ при бедствия от Русе бяха изпратени в Румъния  от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов и директора на русенската пожарна комисар Димитър Павлов.

 „Ситуацията в учението е следната – на 13 октомври във Вранча е станало силно земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер. В Букурещ са разрушени стотици сгради, загинали са повече от 400 човека, хиляди са затрупани, неизвестен брой все още не са установени - загинали, пострадали, издирват се.  По механизма за Гражданска защита в ЕС в нашия национален център се получи искане от Румъния с молба за съдействие. Ние оценихме цялата обстановка и видяхме, че и в нашата държава - Свищов, Никопол, има също разрушени сгради, поради което усилията бяха насочени натам. И тази нощ, получавайки допълнителна информация за изключително тежката ситуация в Румъния, мобилизирахме нашите екипи -хора, които предварително са готвени за подобен вид мисии. Играем го реално - хората, които в момента са тук, никой не знаеше вчера, че днес ще се наложи да ходят в Румъния“, обясни гл. комисар Николов.

Солидно подпийнал шофьор паркира сред дървета

Солидно подпийнал шофьор паркира сред дървета. Водач е тежко ранен, след като е катастрофирал сам на главния път Русе - Бяла. На ...

 „Пожарникарите са тръгнали в 3 часа през нощта за Русе, за да пристигнат навреме. Те са оборудвани със специализирана техника, която да помага за издирване на затрупани хора –  различно оборудване, специализирано за конкретен вид дейности. Има за издирване с определени уреди, има разкъртване на конструкции, за спасяване по алпийски способ, оборудването е много разнообразно“, допълни ръководителят на българския екип гл. инспектор Радослав Стефанов от РД ПБЗН-Габрово.

„Пожарникарите си носят от България абсолютно всичко необходимо - храна, вода, спални чували и палатки, тъй като правят лагер на място, а не отиват в хотел. Те не трябва да са в тежест на приемащата страна, а да помагат“, каза още гл. комисар Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе