Човекът срещу природата: Готови ли сме да победим земетресенията?

44091
Човекът срещу природата: Готови ли сме да победим земетресенията?

Земетресението. Една от най-опустошителните за човечеството природни стихии не оставя на мира ума на учените по света в търсенето на отговора "Можем ли да противодействаме?".

С развитието на технологиите в редица страни бяха изградени модели за отговор на трусовете и свеждането до минимум на жертвите и разрушенията. До къде обаче стигна човекът и в състояние ли е да победи в тази неравна битка...

На 27-ми февруари 2010, в 03:34, в Чили, хоризонта се разтриса, след като земетресение с магнитуд 8.8 изравни къщи, събори мостове и разруши тръбопроводите.

Земетресението уби 525 души и нанесе щети за 30 милиарда. Спирането на мобилните мрежи остави милиони неспособни да се свържат с тези, които обичат, и попречи на властите да разпратят предупреждения.

Страната е свикнала с разклащащата се земя – за последните две години е претърпяла повече от 40 земетресения с магнитуд 6 и нагоре.

Земетръсни приложения са достъпни вече за смартфоните в страната, предлагащи информация в реално време за гео регистрирани потребители, които ще могат да получават информация от агенции по целия свят, както и очертания на опасните зони в Google Maps.

Но чилийските власти се опитват да направят повече чрез съществуващи технологии от по-високо равнище или с други идеи, които още не са били тествани по време на трус.

Непокътнати сгради

Една от най-обещаващите технологии е системата за сеизмична изолация, създадена от чилийската компания Sirve, благодарение на която сградите остават незасегнати, докато всичко наоколо се руши на малки парчета.

5.5 по Рихтер в Япония

Земетресение с магнитуд 5.5 по Рихтер е било регистрирано в Япония, информира Националната сеизмологична служба на САЩ. Епицентърът на...

Огромни стоманени конструкции подкрепят сградата отдолу, както амортисьорите на колите.Те се завъртат самостоятелно със земята, което пречи на сградата да се деформира и повреди.

Като допълнение има и масивни бетонни блокове, всеки от които тежи по 160 тона, които са поставени вътре в сградата. Теглото и способността им да се люлеят като махало компенсира влиянието на земята и стабилизира структурата.

„Страхотно предизвикателство е да се използват технологии за противодействие на естествени явления, които са непредсказуеми и много сложни”, казва Хуан Карлос де ла Лера, основател и президент на Sirve.

От компанията твърдят, че технологията може да намали щетите на една сграда с по-малко от 15 етажа с 90%, а ако са повече етажите с 50%.

След земетресението от 2010 всички 13 структури построени със системата на Sirve, са издържали, включително и най-високата за страната сграда, която е от цели 52 етажа и 190 метра висока – Титаниум в Сантяго. За сметка на това повече от 370,000 домове са били разрушени, главно в най-бедните квартали.

7.9 по Рихтер удари Филипините

Голямо земетресение с магнитуд 7,9 разтърси морето източно от Филипините и беше издадено предупреждение за цунами за архипелага, Индо...

От 2011-та търсенето на технологиите на Sirve се е утроило, а господин Де ла Лера казва, че правителството планира да използва системата за новите и по-малко струващи жилища.

Водно предизвикателство

Друг основен проблем, който възниква по време на земетресение, е достъпът до вода на градове и квартали, където тръбопроводите са разрушени.

Tohl, американски доставчик на вода със седалище в Атланта, има за цел да реши този проблем. Той е основан по време на разрушителните последици от земетресението в Хаити през 2010 година, когато жертвите бяха 316,000.

Предстои да бъде изпробван по време на реално бедствие, като Чили е една от държавите, които са готови да го направят, ако стане необходимо.

Загинал и ранен при труса край Филипините

Земетресение с магнитуд 7,6 беше регистрирано в морето, източно от Филипините, при което загина един човек, а един беше ранен на остров...

Основателят на компанията - Apoorv Sinha, казва, че първоначалната идея е била „един по-добър начин за спасяване на човешки животи”.

Методът изглежда прост – тръбопровод направен от полиетилен, гъвкав, подвижен, лесен за транспортиране, също така дълготраен и здрав материал, който е поставен в източника на водата. Другият край се прикрепя към хеликоптер и се влачи по земята до изпадналата в безизходица общност.

За разлика от традиционните метални инсталации, тръбопроводите на Tohl могат да действат непрекъснато от разстояние 500 метра (1600 фута) до няколко километра, като така намаляват цената и часовете на инсталиране до минути.

Това лято фирмата тества технологията в планинския терен на Сан Хосе де Майпо – град на 48 километра югоизточно от Сантяго в чилийските Анди.

Очаквало се е, че поставянето на тръбопровода ще отнеме час, но са били нужни само няколко минути, казва президента на Tohl – Бенджамин Коен.

4.1 по Рихтер в съседна Румъния

Трус с магнитуд от 4,1-а степен по скалата на Рихтер разлюля район на съседна Румъния в петък вечерта. Епицентърът е бил на 129 км сев...

Незабавни сигнали

Когато градът е под отломки, една от първите мисли на човек, е да се свърже с близките си.

Тъй като всеки се опитва да се свърже чрез стационарни и мобилни телефони, мрежите се претоварват. Това оказва ефект върху предупрежденията от правителството, което не може да достигне до населението.

Чилийските власти внасят нова технология за сигнали за тревога, за да се справят с проблема.

Софтуерът, който е създаден от израелската компания eVigilo, използва гео система, която позволява на служителите да изпращат масови сигнали едновременно до компютри, пейджъри и мобилни телефони, както и до радиа и телевизии.

Силен трус до остров Крит

Земетресение с вероятен магнитуд 5,7 регистрира автоматичната система на Европейския средиземноморски сеизмологичен център до остров ...

Съобщенията са предвидени да стигат до милиони за секунди, дори и мрежите да са претоварени,

„Важно е да има резервни средства, които да позволяват достъпа до хора”, казва един от основателите на eVigilio.

Системата още не е използвана по време на бедствие, но Де ла Лера се надява, че тя, както и всички други иновации, ще спасят човешки животи и ще се избегне друга ситуация, в която ще има неинформираност и разрушения.

„Хората непрекъснато търсят различни начини да се преборят с природните стихии, като земетресения, климат и много други бедствия”, заявява той, и продължава: „според мен няма причина днес да не се предпазим от земетресения, щом като в ръцете ни са подобни технологиии”.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com