Този селски козунак на конци ще ви върне в детството

9789
Този селски козунак на конци ще ви върне в детството
Снимка: iStock/Guliver

Най-ранните ми спомени от светлите великденски празници са свързани съвсем естествено за възрастта не с вяра и надежда, а с щастието да държа в ръчичка не кое да е нашарено яйце, а бореца, с ученическата ваканция и с аромата на топъл пресен козунак, приготвен от ръцете на баба.

В онези години всяка домакиня замесваше козунаци, чиито сладък аромат се носете във въздуха из цялото село – аромат на празник, на щастие, на ново начало, на детство, аромат, запечатал се в съзнанието ми, събуждащ носталгия, когато си спомня за него. Помня и цвета на тези домашни козунаци – жълт, но не защото бабите бяха открили багрилата и оцветителите, които четем днес на етикетите, а заради старата рецепта, по която месеха козунаците, поради истинските продукти, които влагаха в тях.

Вкусните козунаци късахме направо с пръсти, без да ни е нужен нож за рязане, а те се точеха „на конци“. Години по-късно преди Великден закупувам множество различни козунаци с надеждата сред тях да е поне бледо копие на бабиния – жълт, с истински продукти селски козунак на конци, но уви, такъв не съм открила до сега.

Открих обаче в прашните тефтери на вече покойната ми баба нейната рецепта за селски козунак на конци и запретнах ръкави. Тази година ще е различна, козунакът ще е истински, а ароматът му ще обгърне дома, в който е живяла, ще погъделичка сетивата на всички на улицата и ще припомни защо са празниците – за да споделяме с любимите хора, за да създаваме спомени, за да съпреживяваме, за да обичаме… дори когато тях вече ги няма.

 Рецепта за селски козунак на конци – пътуване във времето

Връщам ви в годините назад преди Великден да се превърне в комерсиален празник, отбелязван в хотелите зад граница, преди магазините да се отрупат с боядисани яйца и опаковани в лъскави хартийки козунаци, които обаче не носят и частица от вкуса на някогашните, преди да пораснем и да загърбим вълшебството на празниците.

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Машината на времето е вкусен козунак – селски козунак на конци, който ще ви върне в детството и ваканциите на село при баба. Купувам смело продуктите за козунака с надежда да успея да докарам поне аромата и текстурата му и с ясната мисъл, че няма какво да се обърка – поне ще имам сладък домашен хляб, който не е пълен с консерванти и оцветители. А за да приготвите и вие с мен този селски козунак на конци от детството, ще са ви нужни следните продукти:

  • ½ кг. бяло брашно,
  • 3 яйца,
  • 150 мл. прясно мляко,
  • 100 гр. захар,
  • 100 гр. масло,
  • половин кубче мая,
  • кората от половин лимон,
  • шепа орехи или стафиди,
  • пакетче ванилия.

Количествата на продуктите тук са малки – за малък козунак за проба. Ако успеете да се справите, може да умножите посочените количества по 2 или по 3, за да приготвите големи козунаци за Великден.

Важно е да използвате истинско масло и мляко, а не имитиращи продукти. В идеалния вариант ще намерите домашни, за да наподобите максимално вкуса от онова време.

Тайната на този селски козунак на конци се крие не само в домашните истински продукти, от които се приготвя, не само в спомена за хората, които ни липсват на Великден, не само в тайната съставка – щипка обич, но и в начина на приготвяне.

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Селски козунак на конци – начин на приготвяне

1.       Разбийте, използвайки телче, както го е правила  вашата баба в годините преди домашните уреди да се появят в кухните ни, захарта и яйцата.

2.       Добавете настърганата и измита кора от лимон, ванилията и маслото.

3.       Време е да приготвите маята, като я натрошите в прясното мляко заедно с по лъжичка брашно и захар. Необходимо е малко време да втаса, преди да продължите да забърквате ароматната великденска магия – козунака за празничната маса.

4.       Поставете брашното в купа с голяма дълбочина и оформете кладенче – дупчица – в средата му. Там трябва да изсипете сместа, която сте забъркали, втасалата мая и прясното мляко.

5.       Месите, докато видите мехурчета в тестото – ясен знак, че сте се справили със задачата.

6.       Сложете на топло тестото и му дайте време да втаса.

7.       Последното, което трябва да направите, е да оформите козунака, да го намажете с жълтък, поръсите с ядки и да го изпечете на 160 градуса.

 

Светли празници и светли спомени ви пожелавам!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

В каква вода се варят картофите и колко сол се слага?

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com