Учени преобразуваха кожа в мозъчни клетки

16383
Учени преобразуваха кожа в мозъчни клетки
Получените клетки се развиват в основните компоненти

Учени от Станфордския университет преобразуваха кожни клетки в мозъчни в лабораторни изследвания с мишки, съобщи Би Би Си.

Получените клетки се развиват в основните компоненти на мозъка.

От млякото се поумнявало

Само чаша прясно мляко дневно е достатъчна, за да се повишат умствените способности, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американ...

Експериментът прескача в процеса средния етап със стволови клетки.

Постижението дава много възможности за приложение в медицината. Преди методът да бъде изпълнен с човешка кожа обаче, са необходими много тестове.

Смята се, че стволовите клетки са много обещаващи за лечението на редица заболявания - от пораженията след инсулт до конкретни форми на слепотата. Един от основните проблеми при тях е източникът им и свързаните етични въпроси при използването на ембриони. Един от алтернативните методи е да се използват кожни клетки на пациента, които се препрограмират в "индуцирани" стволови клетки.

При процеса обаче може да се активират ракови гени. Учените от Станфордския университет използват друг метод, при който собствените кожни клетки на пациента се преобразуват в специализирани клетки, без да се създават индуцирани стволови клетки. Така те трансформират директно кожни клетки в неврони.

Раздвижете мозъка си

Хората, които обичат да редят пъзели, да четат, да решават кръстословици и изобщо да се занимават с умствена гимнастика, са по-малко за...

Получените клетки прекурсори могат да се развият в три вида мозъчни клетки - неврони, астроцити и олигодендроцити. Тези клетки прекурсори имат предимството, че веднъж създадени, могат да бъдат отгледани в лаборатория в много голям брой. Това е важно, ако се използват с лечебна цел. За метода учените са използвали вирус, с който са инфектирали кожните клетки с три транскрипционни фактора, за които се знае, че са с висока концентрация в нервните прекурсорни клетки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...