Договориха ремонт на спортната зала в Шумен, общината иска хиподрума

3337
Договориха ремонт на спортната зала в Шумен, общината иска хиподрума
Снимка: ДП "Кабиюк"

Местната фирма "Прис" ООД спечели обществената поръчка за изграждане на спортна тренировъчна зала в Шумен и игрище. Договорът е на стойност близо 2,9 млн. лв. с ДДС.  

Стадион "Панайот Волов" в Шумен е построен с доброволен труд през 1950 - 1955 г. С течение на годините и липсата на достатъчен финансов ресурс състоянието на стадиона и съоръженията към него се е влошило значително.

В началото на 2016 г. са констатирани множество повреди по конструктивни елементи на сградата и източната трибуна. За да предотврати евентуални инциденти, стадионът бил затворен за провеждане на тренировки и мероприятия.

През 2019 г. община Шумен изготвя идеен проект за реконструкция на спортен комплекс "Панайот Волов", който обхваща три имота, като "Прис" ООД ще изпълни първия етап от него.

За футболното игрище е предвидено да се застели с изкуствена тревна настилка, с две зрителски трибуни с общо 216 места за сядане-

В комплекса ще се изгради фоайе с бар, тренировъчна зала, съблекални,  душове и санитарни възли, бар със склад, склад за спортно оборудване и др. Тя ще е с размери 20,60/29,95м, а футболното игрално поле ще е с площ 15/25 метра, с PVC настилка.

Боряна Георгиева от „ВОЛЯ“: Шуменци ми възложиха задачата за справедливи цени на горивата в района

Народният представител от ПП ВОЛЯ Боряна Георгиева внесе листата на Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ в РИК в Шумен, където е водач. ...

По дългите страни на полето ще бъдат разположени 92 места за зрители, резервни играчи, треньори и др.

Средствата – 3 млн. лв., за спортната зала са осигурени с постановление на Министерския съвет от февруари 2020 година.

Припомняме, че в края на миналата година с постановление на Министерския съвет (ПМС) има отпуснати и 4 млн. лева за основен ремонт и реконструкция на хиподрума в Шумен, но ангажимент на общината е до 20 декември 2021 г. да придобие поземления имот и сградите върху него. В противен случай трябва да върне парите в държавния бюджет.  

В момента конната база се стопанисва от единствения останал в страната държавен конезавод "Кабиюк", който е основан през 1864 година от русенския валия Митхат Паша с цел осигуряване на коне за турската армия. През първите години броят на конете достигнал около 1000. По-късно, по време на руско-турската освободителна война, всички коне биват извозени от отстъпващата турска армия в Анадола и освободената Българска държава го заварва празен.

Проучват задържано оръжие, вероятно пушката на Панайот Волов

Пушка „Ремингтън", за която се предполага, че е принадлежала на един от главните апостоли на Априлското въстание Панайот Волов, е...

Същинското възстановяване на дейността му започва от есента на 1894 година под името "Държавен конезавод, склад за жребци и ремонтно конско депо "Кабиюк". Към момента е собственост на Министерството на земеделието, храните и горите.

На 17 декември с 40 гласа "за", без против и въздържали се Общинският съвет одобри предложението на кмета за безвъзмездно прехвърляне на имота от държавна частна собственост в общинска. Според данни от кадастралната карта имотът е с площ от 448 512  квадрата.

При обсъждането на тази точка от дневния ред кметът Любомир Христов обясни, че когато това съоръжение е общинска собственост, могат да бъдат много по-гъвкави и общината да кандидатства за модернизирането му по проекти или да създаде публично-частно партньорство, като по този начин се инвестира в базата.  

Той поясни още, че общината стартира процедурата за прехвърляне на собствеността и заради инвестиционни намерения от страна на Обединените арабски емирства.

За интереса на Абу Даби да изгради модерна конна база в България съобщи през март месец миналата година премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен