Регионалният исторически музей в Сливен с ново име

1887
Регионалният исторически музей в Сливен с ново име
Снимка: РИМ "Д-р Симеон Табаков" - Сливен

Приключи процедурата по именуване на Регионалния исторически музей в Сливен. Тя стартира с решение на Общинския съвет още през 2011 г., но бе финализирана едва в края на месец септември, след съгласуване с БАН и Министерството на културата.

От 24 октомври музеят официално ще носи името на д-р Симеон Табаков, наричан баща на сливенската историография. Неговият тритомник „Опит за история на град Сливен” е фундаментален труд, проследяващ в 1600 страници историческия живот на града и региона от праисторическата епоха до 20-те години на ХХ век. Задълбочената краеведска монография е научен постамент за всички последващи проучвания върху сливенската история.

140-годишен юбилей чества сливенската гимназия "Добри Чинтулов"

140 години отбелязва сливенската гимназия "Добри Чинтулов", предаде кореспонднетът на Actualno.com. По повод юбилея в красивата Узунов...

Д-р Симеон Табаков е роден през 1880 г. в Сливен. Завършва висше юридическо образование в Софийския университет, защитава докторат по политически науки в Брюксел. Полиглот, енциклопедист, журналист, член на редица престижни академични структури в Европа. Работи като дипломат към Министерството на външните работи, в посолства ни  в ЛондонБрюкселРимЦариградБерлинБукурещ и Скопие. Умира през 1918 г., едва 38-годишен.

Десет години от краткия си живот Симеон Табаков посвещава на систематични проучвания на семейни архиви, старинни документи, книги на пътешественици и други чуждестранни исторически извори, свързани с историята на България и най-вече с миналото на родния си град.

Венец на феноменалната му работоспособност и отдаденост е тритомната сливенската енциклопедия – „Опит за история на град Сливен”.

"За нас е чест Регионалният исторически музей да носи името на д-р Симеон Табаков”, каза пред Actualno.com директорът на музея Николай Сираков. „Ние се равняваме по неговия принос и се надяваме достойно да защитим името му”, добави той.

Държавата предостави на Твърдица сграда за Исторически музей

В навечерието на празника на град Твърдица – Петковден, областният управител Чавдар Божурски издаде заповед за прехвърляне на имо...

На 24 октомври в Сливен официално ще бъде обявено новото име на Регионалния исторически музей и ще бъде открит бюст-паметник на неговия патрон – д-р Симеон Табаков. Върху красивата барокова фасадата на музея ще бъде открита паметна плоча в чест на събитието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com