Огромен наплив в поръчка за горски пътища в Смолянско за 60 млн. лв.  

8701
Огромен наплив в поръчка за горски пътища в Смолянско за 60 млн. лв.  

12 са кандидатите да спечелят обществена поръчка с прогнозна стойност 60 млн. лева без ДДС за горски пътища в територията на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) - Смолян. С избрания изпълнител ще се подпише 4-годишно рамково споразумение.

Предвидени са две дейности. Едната е строителство на нови, основен ремонт на съществуващи трайни горски пътища. Втората - проектиране и авторски надзор. С по-голяма тежест в критериите за избор е цената - 70%, а останалите 30% са за „техническо предложение“.

Изискванията за участие в търга обаче са толкова сериозни, че само две фирми са подали самостоятелни оферти. Едно от важните условия е общият оборот за последните три финансови години (2019, 2020, 2021) да е не по-малко от 116 млн. лева без ДДС, като минимум 38 млн. лв. от тях трябва да са като от предмета на обществената поръчка.

Останалите десет предложения са постъпили от обединения между две до седем дружества. Сумарно желаещите да спечелят поръчката са близо 40 на брой.

Тази процедура още с обявяването си започна да се свързва с интриги. Едно от съмненията беше, че доскорошният директор на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов е бил освободен заради нея. Има подозрения, изразени публично, че тя била специално подготвена за една конкретна, но неназована фирма.   

Точно за тази поръчка народният представител от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев и колегите му Петър Куленски, Михал Камбарев, Радослав Василев и Димитър Неделков отправиха въпрос към министъра на земеделието Иван Иванов. Те поискаха да знаят защо се пускат обществени поръчки за ремонт и строителство на горски пътища с финансови условия (напр. за минимални реализирани обороти), които ограничават броя на кандидатите и реалната конкуренция в ущърб на държавния финансов интерес.

Те попитаха също така кои са юридическите лица, обединения или ДЗЗД, строили горски пътища в някое от шестте държавни предприятия в периода 2019-2021 г. на обща стойност от повече от 38 млн. лв. без ДДС, колко са били кандидатите във всички поръчки с прогнозна цена над 10 млн. лв. за ремонт/строителство на горски пътища през последните 10 години.

Министърът е отговорил, че от 2017 г. ЮЦДП има възложена и успешно приключила поръчка със същия предмет като обявената наскоро. За предходните 4 години от рамковото споразумение по нея са изплатени 1 107 465 лева без ДДС за проектиране, 31 773 лв. за авторски надзор и почти 35 млн. лв. за строителство (общо 36,1 млн. лв.). Неин изпълнител е консорциум между „Копекс и Ко.”, „Бг ленд ко”, „ИСА 2000" и „Тийм инженеринг". За последните три години на консорциума са платени почти 14,7 млн. лв.  

Той посочва, че има известна разлика между старите и новите условия в поръчката. Изискването за минимален оборот, според министъра, е въведено с цел възложителят, чрез своя помощен орган, да избере изпълнител, който е икономически стабилен, с доказани финансови възможности.

"Чрез залагането на такова изискване, което е съобразено с регламентираната в ЗОП уредба, Възложителят търси сигурност и стабилност при възлагането на обществената поръчка, поради което считам, че с това изискване не се стеснява кръга от потенциални участници в процедурата и Възложителят не е ограничил необосновано участието на лица в процедурата", счита Иванов.

Той обяснява, че право на възложителя е да изисква качествено изпълнение, срещу което обаче стои правото на участника да реши как точно може да го обезпечи, с какви ресурси - със собствени или обединени усилия. "Всяка една от трите възможности е законово уредена като в процедурата не е ограничена или изключена, с което считам, че твърдението за ограничаване на броя на кандидатите и реалната конкуренция за неоснователно", категоричен е земеделският министър.

За ситуацията в останалите предприятия той е отговорил, че само Северноцентралното държавно предприятие (Габрово) не е възлагало поръчки за горски пътища на толкова високи стойности.

Информацията му е, че в Югоизточното  държавно предприятие (Сливен) през 2013 г. има сключено рамково споразумение с такъв предмет, което е приключило към настоящия момент. Прогнозната стойност на поръчката е била 20 млн. лева без ДДС, като изплатените реално са 14 млн. лв. Изпълнител е било обединение между фирмите „Булдени“ ООД, „Строй Система“ ООД, „Водстрой 98“ АД, „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „ТиТ Инженеринг“ ООД.

В Северозападното държавно предприятие (Враца) през 2012 г. има обявена такава поръчка, но била прекратена преди крайния срок поради отпаднала необходимост. Година по-късно е стартирана нова процедура с прогнозна стойност 10 млн. лв. Само една оферта е постъпила – от консорциум между фирмите „Дева Транс“ ООД, „ГБС Инфраструктурно строителство“ Ад и „Рутекс“ ООД. По рамковото споразумение са сключени 4 договора на обща стойност малко 8,1 млн. лв.

Министър не отговаря на въпроси на депутат от управляващата коалиция за кадрови назначения: Какво предстои? (ВИДЕО)

Има много назначения в директорски структури, касаещи управлението на горите, които се правят без конкурс. Затова говорих и с премиера ...

Рамково споразумение от 2012 г. има и Югозападното държавно предприятие (Благоевград) за сумата от 40 млн. лв. Договорите са с Обединение Форест (между „Бг Ленд Ко“, „БКС –София“ и „Ралица-2004“, на което са платени през последните три години около 4 млн. лв.  На обединение Партньори ЮДП (между „Пътстрой Бургас“, „Копекс и Ко“ и „Пътни строежи – Велико Търново“) са платени около 21,5 млн. лв. На консорциум „ЮДП Горски пътища“ (между „Хидрострой“ и „Карагана Арборесценз“ – близо 27 млн. лв.

През 2017 г. Благоевградското горско предприятие е обявило нова процедура с две обособени позиции с обща стойност 23,8 млн. лв. Печели я консорциум между „Копекс и Ко“, „Бг Ленд Ко“ и „Хидрострой“. Досега по договора са му изплатени над 15 млн. лв.

Шуменското държавно горско предприятие има за последните 10 г. една поръчка на стойност 20 млн. лв.  Спечелена е от консорциум между фирмите „Дева Транс“ и „Рутекс“, като досега са им изплатени близо 10 млн. лв.    

Анализът на поръчките и тяхното изпълнение показва, че има няколко фирми с най-сериозен финансов ресурс, получен от строителство и ремонт на горски автомобилни пътища. Горските консорциуми, в които участва „Копекс и Ко“, имат приход от над 50 милиона лв. без ДДС. За „Хидрострой“ и съдружниците му в консорциуми получената сума е над 41 млн. лв., за „Бг Ленд Ко“ – над 33 млн. лв., за „Главболгарстрой“ – над 22 млн. лв.  

КОИ СА КАНДИДАТИТЕ В НОВАТА ПОРЪЧКА

Уволненият шеф на южноцентралното горско: Недоумявам защо, ще съдя МЗХ

Цялото ръководство на „Южноцентралното държавно предприятие“ (ЮЦДП) в Смолян, на „Северозападно държавно предприятие&...

Само две фирми – „Инжстройинженеринг“ и „Трейс Груп Холд“, са сметнали, че самостоятелно отговарят на изискването „През последните три приключили финансови години (2019, 2020, 2021) участникът следва да е реализирал общ оборот не по-малко от 116 000 000 лева без ДДС, в това число 38 000 000 лева без ДДС минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката".

Другите десет кандидати са консорциуми. ДЗЗД „Форест Груп“ се състои от фирмите „Джи Пи груп“ АД, „Променергомонтаж“ АД и „Пътпроект“ ЕООД.

Фирмите „Автомагистрали – Черно море“ АД и „Трафик Холдинг“ ЕООД са включени в ДЗЗД „Арбор“.

В друг консорциум са фирмите „ИСА 2000“ и „Илия Бурда“.

„Бг Ленд Ко“ АД, „Копекс и Ко“ ООД, „ЕС Ви Ди Груп“ АД и „Инфраструктурно строителство“ АД са се обединили в консорциум „ГП 2022“.

Как пандемията се отрази на горските стопанства и помага ли им държавата? (ВИДЕО)

Пандемията от коронавирус се отрази на горските стопанства и се предприемат действия за окрупняване на единиците. Това заяви министъръ...

Шест фирми са се съюзили в консорциум „Горски пътища – ЮЦДП“, за да отговорят на условията: „Кристална вода“ АД, „Строй Инвест Груп 2“ ЕООД, „Джи Ем Кънстръкшън“ ЕООД, „ПСП Строй“ АД, „Рутекс“ ООД и „Пътстройинженеринг“ АД.

В „Интер-Пътпроект ДЗЗД участват фирмите – „Интерпром“ ЕООД и „Пътпроект 2000“ ООД.

Седем фирми са се включили пък в ДЗЗД „Пътстрой Ресурс“ – „Люник“ ЕООД, „Велимира Груп“ ЕООД, „Екип-МГ“ ООД, „Фликс Инвест“ ЕООД, „Пъттранс“ ООД, „СатПро“ ООД и „Виа-План“ ЕООД.

Обединение „Горски пътища ЮЦДП 2022“ е между четири юридически лица – „Вейл Конструкции“ ЕООД, „Геостсрой“ АД, „София Асфалт“ ООД и „Персенк Инвест“ ООД.

Съставът на две от обединенията на този етап не е ясен, тъй като офертите за тях са подадени от една фирма, а не от целите сдружения. Така например „Климатроник“ ЕООД е входирало предложението на ДЗЗД „Горски път 2022“, а „Пътища и мостове“ ЕООД – на ДЗЗД „Горски пътища 2022“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян