Призив: Държавата – водещ фактор в борбата със сексуалното насилие

775
Призив: Държавата – водещ фактор в борбата със сексуалното насилие
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
България и Великобритания се обединяват, за да помагат на жертвите на сексуално насилие. За съжаление, темата е актуална в целия свят. Има начини да се помогне на жертвите. Бургас е единственият град в България, в който има център приютяващ потърпевшите.

Това е причината тук да се проведе конференция на тема "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие". В нея участваха Н. Пр. г-жа Ема Хопкинс ОВЕ, посланик на Обединеното кралство в България, Димитър Николов, кмет на община Бургас, Вълчо Чолаков, областен управител Бургас, Пол Дженингс, Мениджър на „Маунтийн хелткеър" и съветник в центъра за грижа за жертви на сексуални посегателства в Брайтън, Обединено кралство.

По време на конференцията специално изявление направи българският вицепрезидент Илияна Йотова. "Необходими са адекватни промени в законодателството за справяне с насилието върху жени и домашното насилие. Тези престъпления трябва да преминат от графата "частен" в графата "общ" характер", каза тя, като сподели, че според нея наказанията в Наказателния кодекс не са достатъчни.

 

 

 

 

Първият в страната център за помощ на жертви на сексуално насилие "Вселена" се намира в двора на Бургаската многопрофилна болница. Там пациентите - жени, мъже и деца, получават медицинска и психологическа помощ. Центърът предоставя подкрепа на жертви на сексуални посегателства в първоначалния, най-труден момент след травмиращия инцидент.

 

 

 

Нов център за жертви на сексуално насилие вече функционира в Бургас

Новият Център за жертви на сексуално насилие вече функционира. Това каза пред журналисти д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет на Община Бургас...

 

И докато в България помощният център е един, в Обединеното кралство, те се намират във всяко населено място, където има полицейски участък. Дейността е започнала да се развива преди 40 години, каза Пол Дженингс, водещ експерт в тази област. Той добави, че е изключително важно на жертвите да се помогне веднага, да знаят, че им се вярва и че не са сами. Важно е също да има кой да се погрижи за тяхното здраве и да ги подкрепя в съда. Бързото откриване на извършителите е процес, който успокоява потърпевшите и връща вярата им в правораздавателната система.

Участниците във форума са убедени, че без активното участие на правителство, общини, полиция и доброволни организации всичко това не е възможно.

Целта на конференцията е да представи натрупания двугодишен опит на център "Вселена" в Бургас, както и да информира обществеността за услугите му. И още нещо не по-малко важно от финансирането на този вид центрове. Това е разработването на регионална стратегия за превенция на сексуалното насилие.

Последното събитие, свързано със сексуално насилие и смърт у нас - убийството на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова, показа колко е важно цялото общество да бъде единно по проблема и да противодейства с всички сили на сексуалната агресия. Статистиката за жертвите на насилие е повече от тревожна. Още по-тревожно е, че едва 4% от 62 млн. жени в ЕС, жертви на посегателство или насилие, са сигнализирали в полицията. Всеки ден 10 жени в Европа умират вследствие на домашно насилие. А всяка трета българка е жертва на насилие.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители