95% от пожарите са причинени от човешка небрежност

3323
95% от пожарите са причинени от човешка небрежност
Снимка: БГНЕС

95% от пожарите са причинени от човешка небрежност. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ гл. инспектор Стефан Стефанов - началник на сектор „Превантивна дейност” в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите му, високите температури и сухите треви са само предпоставки за възникване на пожарите. Гл. инспектор Стефанов обясни, че в сравнение с миналата година размера на засегнатите горски площи се е увеличил 4 пъти, заради по-високите температури.

„Изисква се особено внимание при работа с открит огън, особено внимание при тютюнопушене, особено внимание при работа с техника и машини, които в следствие на неизправност могат да доведат до образуване на искри или до запалване“, обясни експертът. По думите му, при извършване на селскостопанска дейност съществува риск от възникване на пожар. „Нашите нормативни документи са поставили изисквания тези селскостопански машини да бъдат оборудвани с противопожарни уреди. Специално за тракторите се изисква да има пожарогасител, тупалки, да бъдат снабдени с искрогасители. Селскостопанската техника трябва да е минала и годишен технически преглед, който се извършва от Министерството на земеделието и храните“, обясни гл. комисар Стефанов.

Червен код за опасност от пожари е обявен за Югоизточна България

Червен код за опасност от пожари е обявен за Югоизточна България. Кодът е в сила за област Ямбол, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбо...

Той бе категоричен, че паленето на огън в горския фонд, както и в Националните и Природни паркове е забранено. Гл. комисар Стефан Стефанов каза още, че през изминалата нощ в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са получени 205 сигнала, 111 са регистрираните пожари в страната. При 81 от инцидентите горят сухи треви, храсти и стърнища, при един от случаите става въпрос за пожар в горския фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com