Андрей Цеков: АМ "Хемус" не се оскъпява двойно, а само с 25-30%

2234
Андрей Цеков: АМ "Хемус" не се оскъпява двойно, а само с 25-30%
Снимка: Продължаваме промяната

Строителството на АМ „Хемус“ не се оскъпява двойно, както твърди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а максимум с 25-30%. Това съобщи регионалният министър Андрей Цеков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„В действителност ние преговаряме с фирмите, които са взели аванси за строителството на „Хемус“, че няма да индексираме раздадените аванси. Ще се индексира с ръст на цените на строителните материали само остатъчната част от договори, т.е. цялото оскъпяване излиза някъде към 25-30%“, каза министър Цеков.

МРРБ с бюджет от 2,8 млрд. лева, влагат 900 млн. в нови пътища

Проектобюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2023 г. възлиза на 2,8 млрд. лв. Това съобщи при обсъ...

„В обществен интерес е магистралата да продължи да се строи. Инхаус договорите наистина са незаконосъобразни, но законът позволява те да се разтрогнат до една година след сключването им. Този срок изтече между края на 2021 и края на 2022 г. в зависимост от това кой договор гледаме. Нито един от моите предшественици не е настоял да се подаде иск до съда за разтрогване на тези договори, така че в момента нищо не може да се направи“, каза Цеков.

Регионалният министър заяви, че отговорни за това, че инхаус договорите не са прекратени, са неговите предшественици. Сроковете за това били изтекли в края на миналата година. „Нямаме правна възможност да искаме унищожаемост“, заяви Цеков.

„Основната задача на един министър на регионалното развитие е да инвестира в инфраструктура по един прозрачен начин. Случаят с АМ „Хемус” е, че при сключването на инхаус поръчките е заобиколен законът за държавните поръчки. Договорът с кухото предприятие „Автомагистрали” е незаконен“, посочи той.

„Едно от първите действия, които аз предприех, когато встъпих в длъжност, бе да проверя сключените договори. Оказа се, че са изтекли исковете за унищожаемост по давност през 2022 г. Истината е, че никой не е имал политическата решителност да подведе виновните под отговорност“, обясни министърът.

Регионалният министър: 423 млн. лв. ще са необходими за старите задължения по текущи ремонти

Имаме като отчет и като прогноза в бюджета 423 млн. погасяване на стари задължения по текущ ремонт и поддръжка, които са били налични к...

„В държавата е останало наследството на незаконосъобразните възлагания. Какво можем да направим сега с тях? Да ги прекратим, но това се прави, ако някоя от страните не си изпълнява задълженията. Ние сега или трябва да продължим да строим магистралата по тези договори или да ги спрем. В този случай ще започнат редица съдебни дела. Договорите са сключени на по-високи цени за материалите. Сега обаче тези цени са много по-скъпи. Обмисляме да предложим следното: Частните фирми да поемат гаранция за изпълнението на обекта за 7 г. след завършване на обекта. По този проект са платени аванс от 1 млрд. ние ще предложим да се индексират и да се закупят материали по новите цени, което би оскъпило проекта с около 30%. Строителните материали са 50% от стойността на обекта. Аз лично считам, че с оглед на факта, че няма как да искаме унищожаемост на тези договори, обществото има полза да бъдат изградени поне първите отсечки на магистралата, а строителството да продължи час по-скоро. Сега е моментът да решим дали ще строим АМ „Хемус“ законосъобразно и бързо”, посочи Андрей Цеков

Той бе категоричен, че практиката да се възлагат обществени поръчки незаконосъобразно приключва. „Моята цел е дружеството Автомагистрали да стане проджект мениджър, по модел на Германия за управление на големи инфраструктурни проекти. Сега те имат капацитет да правят пътни ремонти, но нямат кадри”, призна регионалният министър.

„Разплатени са всички стари задължения към пътностроителния бранш от министър Шишков. В държавата винаги е имало пари, но не е имало стратегия. Ние нямаме готови инфраструктурни проекти, които да бъдат разработени. Нямаме обявени обществени поръчки. Тази система е поддържана изкуствено и да става всичко на тъмно. 2,6 млн. за основни ремонти, а за нови ремонти 261 000 лева. Тоест в държавата не се строят пътища. Моята лична цел е да тръгнат замразените проекти”, каза Цеков.

„Превозвачите протестират донякъде основателно. Първата причина е, че пътищата ни са лоши и втори – с тях не е проведен диалог. Те трябва да разберат, че за да има добри пътища трябва да има солидарност. Те са ползватели на пътищата. В момента гражданите плащат за пътната поддръжка”, каза регионалният министър по повод протестите на превозвачите заради скока на ТОЛ таксите.

Отлагат за зимата пускането на тунел "Железница"

Довършването на магистрала "Струма" се оказва една от най-трудните задачи в инфраструктурното строителство у нас. Проблемите с преминав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com