Без зелени сертификати за външните зони на заведенията искат от бранша

5045
Без зелени сертификати за външните зони на заведенията искат от бранша
Снимка: БГНЕС

Да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при консумация на открито. Това поискаха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

"По този начин ще се подпомогне бизнеса, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените сертификати. И ще бъде от полза и за клиентите", категоричен е зам.–председателят на БХРА Атанас Димитров.

Според него няма причина документ за преболедуван коронавирус, завършен ваксинационен курс, за достатъчно антитела или отрицателен тест да са необходими за хората, "които искат да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крак".

Той допълни, че изискването трябва да отпадне и за хората, които поръчват за вкъщи. "В момента ако решиш спонтанно да си вземеш докато вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за хапване, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, ако нямаш сертификат. Или ако между две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, дори за апрески бара ти е нужен сертифика", каза още Димитров в съобщение до медиите.

По думите му това допълнително намалява оборота и консумацията на бездруго закъсалия бизнес и е в ущърб на клиентите. Затова от БХРА настояват изискването за зелен сертификат да отпадне за външните площи на заведенията.

Идея: 100 лв. ваучер за кръчма или хотел за ваксинирани

Ваучер за ваканция, нощувка в хотел, хапване в ресторант, питиета в дискотека или за друга туристическа дейност ще могат да получат хор...

При спазване на всички епидемиологични мерки и социална дистанция вече е доказано, че вирусът не се разпространява "на чист въздух", категорични са от БХРА.

Сред доводите на национално представената организация е и че много заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми части, които биха могли да бъдат използвани от тези клиенти.

"Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили дейността си кафенета и ресторанти никога не е имало досега от 90-те години на миналия век", подчерта Димитров.

По думите му с повишаването на цената на електроенергията 95% от хотелите и ресторантите са били поставени "на колене". "Повишените разходи, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането на зеления сертификат при около 20% ваксинирано население изиграха своята решаваща роля за приключване на този бизнес за много хора", разясни още Димитров. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество