Борисов в Берлин: Кажете ми какво да обяснявам на опозицията!

10940
Борисов в Берлин: Кажете ми какво да обяснявам на опозицията!
При пет процента съфинансиране в България биха се освободили около 500 милиона лева, които да се пренасочат към други важни сфери, изтъкна премиерът

Премиерът Бойко Борисов стартира втория ден от своето посещение в Германия.

На откриването на срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика министър-председателят изтъкна, че България е важна за Европейския съюз и за Германия страна. Пострадахме тежко от югоембаргото, а нямахме вина!

"Трябва да се види, че и държава на изток може да бъде финансово дисциплинирана, може да спазва 3 % бюджетен дефицит, може да има под 16 % външен дълг, може да има най-ниските данъци в ЕС. България доказа, че може да изпълнява всички подписани споразумения от Маастрихт. В Германия може да кажем - ако европейските политици просто бяха спазвали маастрихстките критерии, ние нямаше да говорим за финансова криза в Европа. И няма защо да се сърдим на международните кредитни агенции. Ако бяха европейски, щяха да дадат същите резултати, каквито дава и "Стандарт ен Пуърс". Не може да имаш осем процента дефицит и да ти дадат стабилен рейтинг. Не може да вдигаш външния дълг - рано или късно тези пари някой трябва да ги изкара, и обикновено сте вие", обърна се Борисов към присъстващите на срещата от ръководството на Източния комитет на германската икономика.

Премиерът обобщи, че регионът ни е много сложен.

"Знаете за проблемите, които имат нашите съседки. Те се отразяват на България. Страната ни пострада изключително тежко от югоембаргото. Без да има никаква вина. То нанесе непоправими щети на нашата икономика. Върна ни много, много години назад. След това процесите, които текат в Сърбия, процесите в Македония, в Румъния. Затова България е важна, с нейната стабилност", каза премиерът.

Той отново заяви позицията си за пет процента съфинансиране на проектите, които се изпълняват по европейските фондове, не само за най-слабите държави, а и за държавите - отличници.

"Това ще поискам от германския канцлер Ангела Меркел на срещата днес", заяви премиерът.

Бойко на среща с Меркел

Премиерът Бойко Борисов е на двудневно работно посещение в Берлин, Германия. Министър-председателят ще се срещне и разговаря с канцлер...

Борисов се обърна към водещите германски икономисти с въпроса - какво да отговори на опозицията у нас, когато го питат защо трябва да сме финансово дисциплинирани.

"България е една от трите държави в Евросъюза с най-добра финансова дисциплина. Въпреки това излиза, че е по-добре да имаш висок външен дълг и висок бюджетен дефицит, защото по този начин те подпомагат. Държавите, които не са финансово дисциплинирани, са облагодетелствани с по пет процента съфинансиране, такива като България, които спазват всички критерии, трябва да съфинансират с 20 % европейските проекти. Много ми е интересен вашият коментар. Изпадам в неловко положение пред моята опозиция. С нищо не ни стимулирате. Ние не искаме допълнително пари, а само това, което се дава на най-затруднените държави, да се даде и на най-дисциплинираните. Излиза, че е по-добре да си популист, да вдигаш дълг и дефицит, вместо - да си спазваме всички критерии - посочи Борисов. При пет процента съфинансиране, в България биха се освободили около 500 милиона лева, които да се пренасочат към други важни сфери", изтъкна премиерът.

Борисов посочи още, че бюджетният ни дефицит за тази година е 2,1 %.

"Това е един от трите най-ниски в Европа. Така го следим, че да сме с един пункт под Германия и Германия да е след нас", каза премиерът.

"Много по-добре сме във външния дълг. На министъра на икономиката съм възложил тази година да увеличим броя на инвестициите", посочи Борисов.

Борисов отсече: Щом е в интерес на хората и те не искат, без шистов газ!

Щом е в интерес на хората и те не го искат или не искат тази технология, оттегляме решението – това е заявил премиерът Бойко Бори...

Той сподели, че преди две години с министрите от кабинета са обсъдили два пътя пред страната.

Единият на популизма, при него – вдигаш външния дълг, вдигаш бюджетния дефицит, харчиш повече, отколкото изкарваш, задължаваш следващите поколения да го плащат и в един момент стигаш до канцлера Меркел и казваш: Ами аз закъсах, дай малко пари.

"Ние решихме да си подредим държавата, да намалим разходите в обществения сектор, да направим пенсионната реформа, да хвърлим усилия в инфраструктурни проекти, да повишим административния капацитет и да направим електронно правителство. Имаме 14 агенции и министерства, които са свързани помежду си, до февруари трябва да станат над 20. Това е изключително важно – когато има електронно правителство, всички писма, проекти, движения може да бъдат входирани, а администрацията работи по-бързо и човешкият фактор – намалява, посочи Борисов.

Според българския премиер, за да бъде конкурентна икономика като цяло на Америка, Русия и Азия, всички процеси в Европа трябва бързо да се изчистят.

"Както строгият учител накрая е по-обичан от учениците, защото ги е научил на повече неща, така и Европа, ако приложи строгите критерии, ще осъществи целите си. Да, ще си заминат премиери, но след това ще се установи ред. Популизмът до нищо добро няма да ни доведе. Всеки иска да даде повече пари за пенсии, повече пари за заплати, повече отпуски и почивка – ще дойдат такива времена, но сега е точно обратното. Народите трябва да се концентрират, да произвеждат, да работят на върха на възможностите си, ако искат да удържим на конкуренцията. Нашата партия ГЕРБ тази политика ще я спазва докрай”, заяви Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...