"Булгаргаз" предлага 45% по-ниска цена на газа за ноември

1410
"Булгаргаз" предлага 45% по-ниска цена на газа за ноември
Снимка: БГНЕС

Очаква се цената на природния газ за ноември да бъде около 130 лева за мегаватчас или дори по-ниска. "Булгаргаз" ще внесе официално предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране до 1 ноември, обяви изпълнителният дъректор на държавното дружество Деница Златева.

Ако цената е такава, тя ще бъде най-ниската от март насам, както и с 45% по-ниска спрямо тази за месец октомври.

Министрите на енергетиката на ЕС разделени за тавана на цената на газа

Министрите на енергетиката на ЕС дебатираха в Люксембург мерки за справяне с енергийната криза. Срещата в Люксембург се проведе след ср...

Засега „Булгаргаз“ са направили доклад за ноември, който е към дата 11 октомври и според който цената е 166,14 лв. Тя обаче ще се понижи значително, отбелязаха и Златева, и директорът на КЕВР Иван Иванов по време на редовно заседание на комисията в петък.

Иванов припомни, че заявлението се внася от „Булгаргаз“ 20 дни преди започване на месеца. "Динамиката на цените на европейските борси показва, че цената се променя съществено, понякога дори в рамките на седмица. Разискванията, които провеждаме днес, могат да претърпят известно изменение предвид това, че очакваме „Булгаргаз“ да ни внесе окончателните данни за утвърждаване на цената на 1 ноември до 9 ч.", каза той. Добави, че тогава ще се проведе и закрито заседание на КЕВР, след което комисията ще се произнесе с окончателно решение.

Деница Златева заяви, че в периода от 11 октомври досега има чувствителна динамика в цените на газовите хъбове и съответно – в постигнатите добри отстъпки на първия търг за природен газ. "Те са между 38% и 50% от индексите за месец напред, тоест цената, която се очаква на 1 ноеември да внесем, е по-ниска от заявената на 11 октомври, ако трендът се запази. Очаква се цената да е около 130 лева или малко под 130 лева, ако говорим към днешна дата", заяви тя.

В сравнение с месец октомври намалението е 45%, а спрямо рекордната цена от септември то е с 64%, отбеляза още Златева.

Росен Христов: Цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв.

Министърът на енергетиката Росен Христов прогнозира, че цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв. като стойността ѝ може ...

"От април до септември средните отстъпки за алтернативни доставки са между 1 и 6 евро от TTF (нидерландската борса), в момента получаваме отстъпки десетки пъти над тези", заяви директорът на държавното дружество.

„Булгаргаз“ продължава да нагнетява и свободни количества в Чирен, имат 300 млн. куб. м. "Нагнетяваме вече търговски количества. Използваме и допълнителните дневни търгове. Възможното свободно количество, което можем да нагнетим на дневна база, продължаваме да го нагнетяваме до края на октомври", каза тя.

"В процес сме да завършим търга за природен газ за декември. Очакваме леко покачване, но пак ще бъде в рамките на абсолютно приемливото. Офертите, които сме получили за доставка на втечнен природен газ, са с добри отстъпки от TTF-а. За ноември ще сме в състояние да предложим една цена, която е под 50% от борсовия индекс", допълни Деница Златева.

Иван Иванов отчете, че цената, която ще имаме за ноември, е по-ниска от тази, която можеше да има при продължаване на договора с "Газпром".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com