България избира 46-ия парламент

5502
България избира 46-ия парламент
Снимка: БГНЕС

В България се провеждат парламентарни избори за 46-ото Народно събрание. Изборният ден започна в 7.00 ч. и ще продължи до 20.00 часа.

За вота на гражданите се надпреварват 15 партии и 8 коалиции. Хиляди са кандидатите за депутати във всички 31 многомандатни избирателни райони, които се състезават за 240 места в 46-ото Народно събрание. С право на глас на редовните парламентарни избори са 6,7 млн. българи. На територията на цялата страна са разкрити общо 11 943 секции. Те ще бъдат охранявани от 20 000 служители на МВР. 363 подвижни секции ще бъдат съпровождани и охранявани от МВР. В общо 67 държави ще се проведе гласуване извън страната.

За пръв път разкриват изборна секция на ферибот

За първи път на български ферибот, който ще отплава тази вечер от рибното пристанище в Бургас, ще бъде разкрита избирателна секция, пре...

Новото на тези избори е машинният вот, който ще се проведе във всички секции на територията на страната и извън нея, където има над 300 избиратели. Това означава, че в 9401 секции ще се проведе машинно гласуване. Изборният ден може да бъде удължен в случаите, в които пред изборното помещение все още има избиратели. В този случай те предават документите си за самоличност на комисията и се допускат до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч.

Първи започнаха да гласуват хората в избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия - точно в 22:00 часа българско време в събота вечер (7:00 ч. местно време на 11 юли 2021 г.). Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

Припомняме, че българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в 782 секции, с 69 на сто повече от изборите на 4 април 2021 г. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания – 135, Германия – 115, Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции.

Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина, най-много секции ще има във Великобритания, Германия и Турция. В бюлетината остава опцията „Не подкрепям никого". Гражданите могат да посочат и своя фаворит в листата чрез преференциален вот. За пръв път на тези избори ще има видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време при отчитане на резултатите от изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

Как да проверим къде да гласуваме?

Всички български граждани могат да проверят чрез сайта на "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) къде трябва да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com