България излиза на протест срещу съмнителното споразумение между САЩ и ЕС

42113
България излиза на протест срещу съмнителното споразумение между САЩ и ЕС
Снимка: БГНЕС

Хората в няколко български града днес ще се включат в общоевропейските протести срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между САЩ и ЕС. То представлява серия от търговски споразумения, които в по-голямата си част се сключват тайно между Щатите и европейското обединение и са сериозна заплаха за европейското общество по няколко причини.

Причината е, че чрез тези договори в Европа ще се наложат пълна липса на прозрачност в преговорния процес; занижаване на потребителските стандарти и нахлуване на ГМО стоки в Европа; създаване на международни арбитражи, които отнемат суверенитета на националното правосъдие.

Зелените искат незабавно спиране на преговорите за търговско споразумение ЕС - САЩ

Категорично се противопоставяме на начина, по който се водят преговорите между ЕС и САЩ по „Трансатлантическо търговско и инвести...

Ето тук можете да се запознаете с 6-те основни причини, поради които трябва да се притесняваме от Трансатлантическото споразумение.

Може би най-голямата заплаха на ТТИП за обществото е ударът срещу демокрацията. Една от основните цели на ТТИП е въвеждането на Споразумения за уреждане на спорове между държавата и инвеститора (Investor-State Dispute Settlements (ISDS), които позволяват на компаниите да съдят държавата, ако политиката й води пропуснати ползи и загуби на печалби. На практика това означава, че неизбраните транснационални корпорации могат да диктуват политиката на демократично избраните правителства.

Преговорите стартират при пълна прозрачност в началото на 2013 година и трябва да приключат в края на 2014 година. Заради събуденото обществено недоверие и протести по всяка вероятност този срок няма да бъде спазен.

През есента на 2013 година в интернет изтичат "опорните точки" на Европейската комисия до чиновниците в Брюксел. Общият тон се отнася до т.нар. "управляема прозрачност" - как да бъде филтрирана истината, така че удобно да бъдат спестени всички опасности и да се наблегне на очаквани позитивни последствия от споразумението. Огромната тайнственост и липса на прозрачност при преговорите говори достатъчно - авторите на споразумението има какво да крият.

Майки организират протест в Пловдив в подкрепа на Ана-Мария

Протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба за сексуално посегателство срещу детето, страдащо от аутизъ...

"Народите срещу корпорациите" - под този надслов граждани на над 15 европейски държави, сред които и България, излизат на протест днес, на 11 октомври.

Заедно с европейския ден за протест срещу ТПТИ на 11 октомври България ще се включи и в световния ден срещу фракинга. Двете събития са обединени и ще се проведат под общ флаг след 16:00 часа около паметника на Патриарх Евтимий в събота в София. Мероприятията са предвидени още във Варна (11:00 часа на входа на Морската градина), Пловдив (16:00 часа на площад "Стефан Стамболов"), Шумен (11:00 часа на паметника на Тодор Колев), Добрич (10:00 часа пред църквата "Свети Георги), Видин (16:00 часа на площад "Бдинци") и Пазарджик (18:00 часа пред Часовника). Протестни действия се предвиждат още в Берлин, Мюнхен, Париж, Атина, Хелзинки, Любляна, Брюксел и много други.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество