Българинът все по-наясно с правата си, но не ги отстоява

4862
Българинът все по-наясно с правата си, но не ги отстоява

При обявяване на намаления на цените на стоките винаги трябва да има информация за стара и нова цена. Това каза Богомил Николов, изпълнителен директор на Българска национална асоциация на потребителите, предаде Фокус.

По думите му класическа нелоялна практика е да се обявява намаление на цената на дадена стока, но тя да липсва в магазина. „За съжаление, проблемът съществува повече от три години и ако в началото се използваше от една или две вериги, то сега вече е доста масов. Това е класическа нелоялна търговска практика и глобата при нея е от 1000 до 15 хиляди лева при първо нарушение и от 2 до 30 хиляди за второ нарушение.”

Внимание - КЗП предупреждава за фалшиви имейли

В Комисията за защита на потребителите (КЗП) постъпват писмени сигнали и телефонни обаждания от граждани, които са получили на електрон...

Проблемът е в начина, по който се доказва това нарушение, заяви Богомил Николов и подчерта, че ангажимент на потребителите е да сезират Комисията за защита на потребителите в такива случаи.

По думите му клиентите в търговските мрежи са най-взискателни спрямо хранителните продукти. Според него българинът става все по-грамотен по отношение на правата си, но не е толкова активен, когато трябва да ги отстоява.

Показателен е фактът, че в България се завеждат сравнително малко подобни дела. Например, почти липсват дела срещу хотели, туроператори и т.н., докато в Германия всяка година има хиляди аналогични дела.

Редактор: Ая Косарова

Засилени проверки в магазините по Великден

Екипи на Комисията за защита на потребителите тръгват на проверки в търговската мрежа преди и по време на Великденските празници. Целта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com