X
 
 

Българският IT сектор: Самопроизводство на кадри

54865 6
photo of Българският IT сектор: Самопроизводство на кадри
Българската IT индустрия е един от най-бързоразвиващите се сектори от икономиката. Този бурен растеж обаче бива възпрепятстван от един проблематичен фактор – липсата на достатъчно квалифицирани кадри.

Браншът е на мнение, че българското висше образование не смогва да изпълнява изискванията му – нито количествено, нито качествено. Ето защо много български софтуерни компании са принудени да намерят алтернативно решение – да произвеждат сами нужните им кадри.

Борисов: Репресия е да подтискаш IT фирми, защото ти искат оставката

Думата „репресия” се превръща в най-използваната от ГЕРБ частица в българския език. След като бившият вицепремиер Цветан Цв...

Безплатните IT курсове са вече практика, която е достатъчно усъвършенствана, за да е доказано работеща за работодателите и надеждна схема за преквалификация за кандидат-софтуерните специалисти.

Курсовете обикновено варират като времетраене, но най-често са около половин – една година. Обучението е разделено на етапи, завършващи с изпити. Някои компании обвързват обучаващите се с договори, които да гарантират, че кандидатите са отговорни и имат сериозното намерение да положат максимални усилия и да завършат програмата. В повечето случаи най-добрите, достигнали финалния етап, биват назначавани на работа.

"Схемата на курса е по метода на "отсяването". Прави се предварителен IQ тест и тест по английски език. Започват определен брой курсисти, като през определен етап от обучението им се прави тест или се решават задачи, като най-слабите отпадат. Това се прави докато не се достигне желаната от фирмата поръчител бройка кандидати. Предполага се, че в края са останали най-добрите. Следва интервю с мениджъри от фирмата, разпределяне на екипите, подписване на договори, и т.н.”. Така обяснява процеса Васил Тодоров, програмист софтуерни приложения в една от водещите български компании в игралната индустрия, която също така организира собствени курсове за софтуерни специалисти.

По негови думи на курсовете идват всякакви хора, но най-важното за един успешен кандидат е да е амбициозен, упорит, последователен и да притежава логическо мислене.

Курсовете дават стабилна основа от практически умения, смята и Андрей Терзиев, програмист в същата фирма, преминал през обучителен курс по С++ през 2008 г. Според него само курсът е могъл да му даде нужните начални знания по програмиране.

Откриват Софтуерния университет на 16 февруари

Първият в България университет за практическо обучение на софтуерни инженери ще бъде открит официално на 16 февруари 2014 г. Софтуерн...

Сред многото безплатни курсове по програмиране за начинаещи и напреднали разработчици на софтуер, безспорно най-популярен е този на Телерик - водеща компания, която предоставя решения за разработка на приложения, автоматизирано тестване, управление на проекти, изготвяне на доклади и система за управление на съдържание.

За мнозина от обучаващите се в Софтуерната академия на Телерик специализираното образование е било разочарование и затова са решили да се насочат към програма, която ще им даде по-адекватни и приложими знания.

"Взех решение да се запиша на курс по програмиране след една година, изкарана в Техническия университет в София. Там се сблъсках с окаяната образователна система. Начинът на преподаване и материалът по дисциплината за програмиране бяха отдавна остарели и безполезни. Реших, че трябва да намеря алтернатива и след като IT индустрията е водещ икономически сектор у нас, има много работни места и добро заплащане, се ориентирах към намирането на софтуерна академия, където да получа качествени и полезни знания", заявява 21-годишният Йордан Ценков.

"Програмата на Софтуерната академия на Телерик включва множество отделни курсове и езици - C#, HTML, CSS, JavaScript, уеб технологии, бази данни, cloud технологии, разработка на desktop и уеб приложения др. Насочеността на всеки курс е да даде солидна основа от знания, въз основата на която да започнеш в кратки срокове работа и да е достатъчна база за евентуално последващо развитие като софтуерен инженер", допълва той.

22-годишният Евгени Великов също е на мнение, че висшето образование не е достатъчно. В момента той е студент в ТУ – София ИПФ – Сливен и по думите му по никакъв начин това, което се учи в университета, не може да му помогне в професионалната му реализация след като завърши. Затова се е ориентирал към Софтуерната академия и е записал онлайн курсовете по HTML и CSS.

Работодателите в Европа търсят програмисти и медицински специалисти

Търсенето на работа от страна на българите в европейската мрежа за намиране на работа ЮРЕС не е по-различно от началото на предишни год...

"Курсът продължава около една година. През това време се редуват различни модули. В края на повечето модули се прави отборен проект, т.е. събират се отбори на относително случаен принцип и по дадено задание се изработва проект, който след това се защитава пред комисия. В продължение на целия модул се водят лекции, като след всяка от тях се дават домашни работи. Всеки модул завършва с изпит. Успешно положилите изпита продължават присъствено в академията. Неуспелите имат възможност да запишат последващите курсове онлайн и ако предадат всичките си домашни в срок, да се явят на изпит в края на модула". Така 37-годишният Минко Велков разяснява схемата на обучението.

Според него курсовете се посещават от всякакви хора.

"Повечето са студенти, но има и работещи, по-възрастни, по-млади, всякакви. Курсът е безплатен и всеки може да го посещава, стига да показва добри резултати на изпитите. Също така има доста хора, които карат курса онлайн", допълва той.

Курса посещава и 57-годишният Кирил Иларионов, чиято мотивация била да систематизира знанията си и да наблюдава работата на преподавателите в академията.

Около 15 - 20% от кандидатите биват назначавани на работа, обобщава Емил Славов, доброволен асистент в Софтуерната академия и в Софтуерния университет.

Светлин Наков напусна "Телерик", за да създаде софтуерен университет

Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" и водеща фигура в създаването и развитието на софтуерната "Академия на "Телерик" напусн...

"Основната причина за организирането на вътрешнофирмени обучения е незадоволителното качество на завършилите софтуерно инженерство студенти, които по идея трябва да представляват естествения гръбнак на IT сектора. Дори висшето образование в България да подготвя много добре студентите, не може да ги запознае с всички технологии, затова последващата следдипломна квалификация преди започване на работа е много вероятна", смята той.

Славов допълва, че единствените условия към курсистите са интерес към изучаваната материя, самоинициативност, стремеж към развитие и постоянство. Ето защо много от кандидатите нямат никакъв предишен опит в програмирането. И тъй като курсът е безплатен и няма определени изисквания, хора на средна и над средна възраст също проявяват интерес. "Важното е, че повечето, ако не и всички, имат желание да започнат работа като програмисти", заявява Славов.

"IT индустрията се развива в цял свят. При нас това също е възможно, защото не се изискват големи първоначални вложения за предприятие, което разработва софтуер, а основен е човешкият фактор – не материалният, както при други производства. Не трябва да се подценява и концентрацията на умни и способни млади специалисти, които са най-важните за успеха на такива фирми", допълва той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • възражение 5 възражение преди 5 години Профил на трол?
  Кой ти говори за ползване?! Става въпрос да сътвориш технология, да създадеш архитектура. Най-добре става чрез придобиване на опит от съществуващите системи. Това за решаване на изискванията си е размито понятие - от дългодишния ми опит твърдя, че никога изискванията в голяма система не са точно дефинирани, напротив, забелязва се взаимно изменеие и нагласяне. Self-testing-ът е задължитен при напра виж още ›› вата на голяма система. Виж, цялостното тестване си е изкуство и е направо отделен клон в информатиката.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Ami tova ne e matematika ta teoremata da e edna i syshta ot 1000g. Tova e IT. Osven bazovi znaniq za strukturi i algoritmi trqbva da se znaqt technologii, arhitecturi i kak da se reshat iziskvaniqta v dadenata sistema. Stabilni programi, koito se poluchavat na osnovata na self testing, sa neshto kato perpetuum mobile - takova neshto ne syshtestvuva i v teoriqta
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • възражение 3 възражение преди 5 години Профил на трол?
  Методът на "отсяването" издава и нивото на курса - идиотски ниско. Защо? Първо, на качествения програмист английски не му трябва - познанията по език за програмиране ще свършат много повече работа. Второ, нужна е добре развита интуиция - IQ-то е несъизмеримо с интуицията, която най-добре се проявава при решаване на конкретна задача. Нужните начални знания по програмиране, както и необход виж още ›› имите фундаментални знания, се придобиват в университета. За тях времето (било то 1982 г.) е без значение. Курсовете са за придобиване на практически умения. Преподавателите да не се държат така, сякаш са създатели на двоичното търсене, а напротив, даже и да са го подобрили, да слязат на нивото на практикуващия и заедно с него да разгледат подробно някоя база данни, операционна, CAD или система за поръчки и резервиране с отворен код. Да преминат към работещи в реално време системи: като игри или управление на медицинска апаратура. Натрупва се практически опит - какви модели и структури се ползват и как алгоритмите решават конкретни задачи. Забележи, от кодът научаваш не само за техния дизайн и проектиране, но и как се програмират структури и алгоритми. Паралелно с това, научаваш как да тестваш успешно създадените от теб програми. Резултатът е висококачестевен програмист, а програмите - бързи и стабилни.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Личи си колко разбираш от програмиране... В момента програмирането е търсене и намиране на готов код в интернет или намиране на съвети как се прави това или онова. Без английски нямаш никакъв шанс да се впишеш в схемата на работа и си все едно 1% програмист. За съжаление това е реалността. При това тук се включва не само четене с разбиране, а и задаване на въпроси - как да питаш Гугъл така че да т виж още ›› и изкара това, което търсиш на първа страница. САМО ако го можеш това може да се считаш за истински програмист.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  ne e samo do programa i do prepodavategi - ima li chovek ambiciq moje i sam da se nauchi. Vqrno e edno - universitetite no i srednoto obrazovanie trqbva da podgotvqt za specialnosci, koito sa tyrseni na pazara np. v IT, srednoto obrazovanie trqbva osven tova da zavyrshva sys certyfikat za pone edin zapaden ezik. Trqbva da se iziskva ot horata, a ne samo da im se predlaga.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  При заплати на преподавателите от под 1000 лева не може да става дума за качество. Трябва да се вдигнат заплатите на преподавателите и изследователите по ИТ да е над 2000 лева и тогава ще има по-голямо качество.Ако математиците ще го определят,не става.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  То не е само до преподаватели. Учебната програма в повечето технически университети последно е обновявана през 1982 г.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на ...

Ето какви са темите в българския печат на 23 април - Велики вторник. "Сега" Общините ще трябва да преизчислят наново данъка за втори дом в ...

missing image
Отличие за единствения ученик от София, ...

Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”, донесъл единствената награда на София от Националното музикално състезание „Ключът на музиката"`2019, в ...

missing image
Петролен разлив близо до Рио де ...

Бразилският енергиен колос Petrobras спря нефтодобива на платформата си P-25 поради изтичане на петрол. Според предварителни данни в крайбрежния бразилски шелф са изтекли ...

Последно в Актуално