X
 
 

Българският IT сектор: Самопроизводство на кадри

54817 6
photo of Българският IT сектор: Самопроизводство на кадри
Българската IT индустрия е един от най-бързоразвиващите се сектори от икономиката. Този бурен растеж обаче бива възпрепятстван от един проблематичен фактор – липсата на достатъчно квалифицирани кадри.

Браншът е на мнение, че българското висше образование не смогва да изпълнява изискванията му – нито количествено, нито качествено. Ето защо много български софтуерни компании са принудени да намерят алтернативно решение – да произвеждат сами нужните им кадри.

Борисов: Репресия е да подтискаш IT фирми, защото ти искат оставката

Думата „репресия” се превръща в най-използваната от ГЕРБ частица в българския език. След като бившият вицепремиер Цветан Цв...

Безплатните IT курсове са вече практика, която е достатъчно усъвършенствана, за да е доказано работеща за работодателите и надеждна схема за преквалификация за кандидат-софтуерните специалисти.

Курсовете обикновено варират като времетраене, но най-често са около половин – една година. Обучението е разделено на етапи, завършващи с изпити. Някои компании обвързват обучаващите се с договори, които да гарантират, че кандидатите са отговорни и имат сериозното намерение да положат максимални усилия и да завършат програмата. В повечето случаи най-добрите, достигнали финалния етап, биват назначавани на работа.

"Схемата на курса е по метода на "отсяването". Прави се предварителен IQ тест и тест по английски език. Започват определен брой курсисти, като през определен етап от обучението им се прави тест или се решават задачи, като най-слабите отпадат. Това се прави докато не се достигне желаната от фирмата поръчител бройка кандидати. Предполага се, че в края са останали най-добрите. Следва интервю с мениджъри от фирмата, разпределяне на екипите, подписване на договори, и т.н.”. Така обяснява процеса Васил Тодоров, програмист софтуерни приложения в една от водещите български компании в игралната индустрия, която също така организира собствени курсове за софтуерни специалисти.

По негови думи на курсовете идват всякакви хора, но най-важното за един успешен кандидат е да е амбициозен, упорит, последователен и да притежава логическо мислене.

Курсовете дават стабилна основа от практически умения, смята и Андрей Терзиев, програмист в същата фирма, преминал през обучителен курс по С++ през 2008 г. Според него само курсът е могъл да му даде нужните начални знания по програмиране.

Откриват Софтуерния университет на 16 февруари

Първият в България университет за практическо обучение на софтуерни инженери ще бъде открит официално на 16 февруари 2014 г. Софтуерн...

Сред многото безплатни курсове по програмиране за начинаещи и напреднали разработчици на софтуер, безспорно най-популярен е този на Телерик - водеща компания, която предоставя решения за разработка на приложения, автоматизирано тестване, управление на проекти, изготвяне на доклади и система за управление на съдържание.

За мнозина от обучаващите се в Софтуерната академия на Телерик специализираното образование е било разочарование и затова са решили да се насочат към програма, която ще им даде по-адекватни и приложими знания.

"Взех решение да се запиша на курс по програмиране след една година, изкарана в Техническия университет в София. Там се сблъсках с окаяната образователна система. Начинът на преподаване и материалът по дисциплината за програмиране бяха отдавна остарели и безполезни. Реших, че трябва да намеря алтернатива и след като IT индустрията е водещ икономически сектор у нас, има много работни места и добро заплащане, се ориентирах към намирането на софтуерна академия, където да получа качествени и полезни знания", заявява 21-годишният Йордан Ценков.

"Програмата на Софтуерната академия на Телерик включва множество отделни курсове и езици - C#, HTML, CSS, JavaScript, уеб технологии, бази данни, cloud технологии, разработка на desktop и уеб приложения др. Насочеността на всеки курс е да даде солидна основа от знания, въз основата на която да започнеш в кратки срокове работа и да е достатъчна база за евентуално последващо развитие като софтуерен инженер", допълва той.

22-годишният Евгени Великов също е на мнение, че висшето образование не е достатъчно. В момента той е студент в ТУ – София ИПФ – Сливен и по думите му по никакъв начин това, което се учи в университета, не може да му помогне в професионалната му реализация след като завърши. Затова се е ориентирал към Софтуерната академия и е записал онлайн курсовете по HTML и CSS.

Работодателите в Европа търсят програмисти и медицински специалисти

Търсенето на работа от страна на българите в европейската мрежа за намиране на работа ЮРЕС не е по-различно от началото на предишни год...

"Курсът продължава около една година. През това време се редуват различни модули. В края на повечето модули се прави отборен проект, т.е. събират се отбори на относително случаен принцип и по дадено задание се изработва проект, който след това се защитава пред комисия. В продължение на целия модул се водят лекции, като след всяка от тях се дават домашни работи. Всеки модул завършва с изпит. Успешно положилите изпита продължават присъствено в академията. Неуспелите имат възможност да запишат последващите курсове онлайн и ако предадат всичките си домашни в срок, да се явят на изпит в края на модула". Така 37-годишният Минко Велков разяснява схемата на обучението.

Според него курсовете се посещават от всякакви хора.

"Повечето са студенти, но има и работещи, по-възрастни, по-млади, всякакви. Курсът е безплатен и всеки може да го посещава, стига да показва добри резултати на изпитите. Също така има доста хора, които карат курса онлайн", допълва той.

Курса посещава и 57-годишният Кирил Иларионов, чиято мотивация била да систематизира знанията си и да наблюдава работата на преподавателите в академията.

Около 15 - 20% от кандидатите биват назначавани на работа, обобщава Емил Славов, доброволен асистент в Софтуерната академия и в Софтуерния университет.

Светлин Наков напусна "Телерик", за да създаде софтуерен университет

Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" и водеща фигура в създаването и развитието на софтуерната "Академия на "Телерик" напусн...

"Основната причина за организирането на вътрешнофирмени обучения е незадоволителното качество на завършилите софтуерно инженерство студенти, които по идея трябва да представляват естествения гръбнак на IT сектора. Дори висшето образование в България да подготвя много добре студентите, не може да ги запознае с всички технологии, затова последващата следдипломна квалификация преди започване на работа е много вероятна", смята той.

Славов допълва, че единствените условия към курсистите са интерес към изучаваната материя, самоинициативност, стремеж към развитие и постоянство. Ето защо много от кандидатите нямат никакъв предишен опит в програмирането. И тъй като курсът е безплатен и няма определени изисквания, хора на средна и над средна възраст също проявяват интерес. "Важното е, че повечето, ако не и всички, имат желание да започнат работа като програмисти", заявява Славов.

"IT индустрията се развива в цял свят. При нас това също е възможно, защото не се изискват големи първоначални вложения за предприятие, което разработва софтуер, а основен е човешкият фактор – не материалният, както при други производства. Не трябва да се подценява и концентрацията на умни и способни млади специалисти, които са най-важните за успеха на такива фирми", допълва той.

Actualno.com

Етикети:

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • възражение 5 възражение преди 4 години Профил на трол?
  Кой ти говори за ползване?! Става въпрос да сътвориш технология, да създадеш архитектура. Най-добре става чрез придобиване на опит от съществуващите системи. Това за решаване на изискванията си е размито понятие - от дългодишния ми опит твърдя, че никога изискванията в голяма система не са точно дефинирани, напротив, забелязва се взаимно изменеие и нагласяне. Self-testing-ът е задължитен при напра виж още ›› вата на голяма система. Виж, цялостното тестване си е изкуство и е направо отделен клон в информатиката.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ami tova ne e matematika ta teoremata da e edna i syshta ot 1000g. Tova e IT. Osven bazovi znaniq za strukturi i algoritmi trqbva da se znaqt technologii, arhitecturi i kak da se reshat iziskvaniqta v dadenata sistema. Stabilni programi, koito se poluchavat na osnovata na self testing, sa neshto kato perpetuum mobile - takova neshto ne syshtestvuva i v teoriqta
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • възражение 3 възражение преди 4 години Профил на трол?
  Методът на "отсяването" издава и нивото на курса - идиотски ниско. Защо? Първо, на качествения програмист английски не му трябва - познанията по език за програмиране ще свършат много повече работа. Второ, нужна е добре развита интуиция - IQ-то е несъизмеримо с интуицията, която най-добре се проявава при решаване на конкретна задача. Нужните начални знания по програмиране, както и необход виж още ›› имите фундаментални знания, се придобиват в университета. За тях времето (било то 1982 г.) е без значение. Курсовете са за придобиване на практически умения. Преподавателите да не се държат така, сякаш са създатели на двоичното търсене, а напротив, даже и да са го подобрили, да слязат на нивото на практикуващия и заедно с него да разгледат подробно някоя база данни, операционна, CAD или система за поръчки и резервиране с отворен код. Да преминат към работещи в реално време системи: като игри или управление на медицинска апаратура. Натрупва се практически опит - какви модели и структури се ползват и как алгоритмите решават конкретни задачи. Забележи, от кодът научаваш не само за техния дизайн и проектиране, но и как се програмират структури и алгоритми. Паралелно с това, научаваш как да тестваш успешно създадените от теб програми. Резултатът е висококачестевен програмист, а програмите - бързи и стабилни.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Личи си колко разбираш от програмиране... В момента програмирането е търсене и намиране на готов код в интернет или намиране на съвети как се прави това или онова. Без английски нямаш никакъв шанс да се впишеш в схемата на работа и си все едно 1% програмист. За съжаление това е реалността. При това тук се включва не само четене с разбиране, а и задаване на въпроси - как да питаш Гугъл така че да т виж още ›› и изкара това, което търсиш на първа страница. САМО ако го можеш това може да се считаш за истински програмист.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ne e samo do programa i do prepodavategi - ima li chovek ambiciq moje i sam da se nauchi. Vqrno e edno - universitetite no i srednoto obrazovanie trqbva da podgotvqt za specialnosci, koito sa tyrseni na pazara np. v IT, srednoto obrazovanie trqbva osven tova da zavyrshva sys certyfikat za pone edin zapaden ezik. Trqbva da se iziskva ot horata, a ne samo da im se predlaga.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  При заплати на преподавателите от под 1000 лева не може да става дума за качество. Трябва да се вдигнат заплатите на преподавателите и изследователите по ИТ да е над 2000 лева и тогава ще има по-голямо качество.Ако математиците ще го определят,не става.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  То не е само до преподаватели. Учебната програма в повечето технически университети последно е обновявана през 1982 г.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Борисов пак с грешен ход - пусна Цветано...

Как Борисов отиграва протестите и задава ли се нова зима, като онази през 2013-та? Много вероятно. Само че този път още по-тежка, ...