Цацаров пита ВКС да тълкува противоречията при решенията за смърт на пешеходна пътека

711
Цацаров пита ВКС да тълкува противоречията при решенията за смърт на пешеходна пътека
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд с искане за тълкуване на противоречията в съдебната практика по делата за престъпления по транспорта.

Става дума за различния подход, използван от съдебните състави, когато определят наказанието на извършители на пътно-транспортно произшествие, от които е настъпила смърт на пешеходци. Цацаров иска висшите магистрати да обърнат внимание на аргументите, с които е обосновано приложението на условно осъждане, съобщиха от прокуратурата.

Цацаров: Има опити да се прехвърли бежански натиск от съседни държави

Съществуват данни за опити да бъде пренесен бежански натиск от съседни държави, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров,...

В искането е отбелязано, че „Предвидимото правосъдие предполага еднакво приложение на закона при сходни фактически обстоятелства“ и това налага уеднаквяване на практиката по въпроса следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци при индивидуализацията на наказанието. Сред предложените за обсъждане са и съдебните актове по делото на убитата на пешеходна пътека през 2011 г. Лора Казанлиева.

Припомняме, че през март Върховният касационен съд намали ефективната присъда на моториста Диян Станчев, убил на пътя по непредпазливост Лора Казанлиева. Третата съдебна инстанция намали размера на присъденото от Варненския апелативен съд наказание 2 години и половина затвор на 2 години „лишаване от свобода”. Върховният съд остави в сила останалата част от присъдата, с която подсъдимият е лишен за 4 години от правото да управлява МПС.

Влиянието на данните за алкохолната концентрация на извършител на пътнотранспортно произшествие при приложението на по – тежката квалификация „особено тежък случай“ е включено във втория от поставените въпроси в искането на главния прокурор. Част от анализа са постановените присъди по делото на граничния полицай, причинил смъртта на 11-месечното дете в с. Крушевец, Бургаска област; катастрофата на бул. „Цариградско шосе“, причинена от таксиметровия шофьор, катастрофата на Великден в Симеоновград, както и причинената от Йосиф Йосифов /Йоско/ катастрофа през 2011г. в кв. “Бояна“.

Различия в съдебната практика са установени и при освобождаването от наказателна отговорност по чл. 78А НК, смята главният прокурор. Според една част от съдебните състави, когато при пътнотранспортно произшествие са причинени телесни повреди и вреди на участвалите превозни средства на възстановяване подлежат само имуществените вреди причинени от престъплението. Тези състави изключват необходимостта от възстановяване на вредите по превозните средства и незаявените от пострадалите имуществени вреди за лечението им. Този въпрос вече е поставен на вниманието на висшите магистрати и в искането на главния прокурор за възобновяване на наказателното производство по делото на гръцкия студент Христос Боскос, причинил пътнотранспортно произшествие, от което сериозно пострада ученичка от Пловдивска езикова гимназия.

Шефът на КАТ: Пешеходците нямат предимство на пешеходна пътека

През миналата година 164 пешеходци са загинали на пътя в България. Пешеходците трябва да знаят, че не са с предимство на пешеходната п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com