Докъде стигна изпълнението на ВиК проекти във Враца и Смолян?

1785
Докъде стигна изпълнението на ВиК проекти във Враца и Смолян?
Снимка: МРРБ

Народни представители обсъдиха с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков напредъка по ВиК проекти, които се изпълняват с европейско финансиране в областите Враца и Смолян. ВиК операторите довършват изпълняваните от тях интегрирани водни проекти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

На срещи днес министър Цеков запозна народните представители Деница Симеонова и Михал Камбарев с възможностите за довършване на проектите в срок, които ще подобрят ВиК услугите за населението в двете области.

Карлово на протест срещу ВиК - Пловдив заради мудни ремонти

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви, че е готов да оглави граждански протести срещу ВиК - Пловдив. Настояването е по- скоро да прик...

Заради спукан водопровод: Хиляди жители на Пловдив са без вода (ВИДЕО)

Проектът за изграждане на ВиК инфраструктура в обслужваната от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца територия предвижда реконструкция на довеждащ водопровод и доизграждане на водопроводна и канализационна мрежа в градовете Враца, Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина, както и в подобрения в съществуващите пречиствателни станции за отпадъчни води за Враца и Козлодуй. Финансовият напредък върви с по-бавни темпове, което налага предоставянето на допълнителни оборотни средства на дружеството, както с цел ускорение процесите по разплащане на свършената работа по отделните договори с изпълнителите, така и за гарантиране на нормалното функциониране на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца и изпълнение на ежедневните дейности по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги. Министър Цеков запозна народния представител от област Враца Деница Симеонова със стартиралата вече процедура, по която „Български ВиК Холдинг“ ЕАД ще отпусне оборотен заем в размер на 3,5 млн. лв. на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца за довършване в срок на дейностите по проекта.

С реализирането му ще се подобри качеството на предоставяните услуги (водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчни води) в област Враца и ще се постигне съответствие с нормативните изисквания на европейското и национално законодателство.

Председателят на КЕВР обясни защо се повишава цената на водата (ВИДЕО)

Омбудсманът не одобри и пренаписания закон за ВиК: Не защитава битовите клиенти

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков във връзка с ревизирания проект...

По-късно министър Андрей Цеков обсъди с народния представител от област Смолян Михал Камбарев изпълнението на проекта по ОПОС на „Водоснабдяване и канализация“ EООД, гр. Смолян. По него се изгражда нова и реконструира водопроводна и канализационна мрежа с изтекъл експлоатационен срок. Дружеството извършва реконструкция на главен градски колектор и на пречиствателните станции за отпадъчни води „Хубча” и „Превала”. Предвидено е и изграждане на третично пречистване за отстраняване на фосфор към ПСОВ Смолян. Цеков и Камбарев обсъдиха подписания анекс между ВиК дружеството и УО на ОПОС за актуализация на бюджетите на изпълняваните обекти, съответно за увеличението на нетната стойност на собствения принос на оператора и необходимостта от ускорение темпа на изпълнение на строително монтажните работи. В тази връзка „Български ВиК Холдинг“ ЕАД е разгледал и одобрил искане за предоставяне на заем от 15 млн. лв. под формата на оборотни средства на „Водоснабдяване и канализация“ EООД, гр. Смолян. Допълнителното финансово подпомагане ще гарантира успешното приключване на проекта в установените срокове, като ще подпомогне дружеството да не изпадне в затруднение при обезпечаване на текущите плащания по АДБФП. Министър Андрей Цеков се ангажира в максимално кратък срок да разгледа проекта и да го придвижи за отпускане на необходимото финансиране.

ВиК проект за 4 млн. лв. стартира в Крън

Изпълнението на проектите ще подобри предоставяните от двата ВиК оператора услуги, което ще повиши качеството на живот за жителите на областите Враца и Смолян. В резултат на инвестициите ще бъдат намалени загубите на вода и ще се осигури непрекъснатост на водоподаването. Ще се намали също рискът от замърсяване на водни басейни и подпочвени води чрез по-доброто събиране на отпадъчни води и тяхното отвеждане и пречистване. Не на последно място разходите на водоснабдителните дружества ще бъдат оптимизирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com