Двуметрова книга краси площад “Славейков” за 24-ти май

4565
Двуметрова книга краси площад “Славейков” за 24-ти май
Снимка: Частно училище „Цар Симеон Велики“

Двуметрова книга със заглавие “В начало бе Словото...” и арт кубчета с цитати за любовта към родния ни език на ученици и учители украсиха столичния площад “Славейков”.

„В начало бе Словото...“ е авторска изложба на Частно училище „Цар Симеон Велики“ и Фондация Българска Памет. Тя се организира с подкрепата на Столична община и е създадена по повод 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В края на миналата година името на празника беше променено вследствие на дългогодишната инициатива на собственика на Частно училище „Цар Симеон Велики“ и председател на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски кирилицата да се нарича „българската азбука“ в европейските структури.

“Щастливи сме, че можем да зарадваме столичани и гостите на града с тази арт инсталация, посветена на празника на словото и книжовността. Благодарение на силата на езика ни и на Словото като източник на вяра, ние сме успели да преодолеем чужди нашествия и завоевания и да изградим държавата си отново след многовековно прекъсване на нейното съществуване”, сподели д-р Росица Врабевска, управител на Частно училище “Цар Симеон Велики”, част от Образователен комплекс “Цар Симеон Велики”.

Целта на арт инсталацията е да припомни на гражданите и гостите на град София уникалността и богатството на българската писменост и култура. Двуметровата книга се отваря, досущ като истинска, а в нея гражданите могат да открият QR код, който да сканират с мобилните си телефони и да прочетат статия с 10 любопитни факта за кирилицата. Материалът е изготвен от сдружение “Българска история” и може да бъде прочетен на: https://tzarsimeon.bg/v-nachalo-be-slovoto/.

Николай Денков: Българското слово е свещено

Днес е един от най-значимите български празници, символ на достойнство, традиция и духовност, на който отдаваме почит на великото дело ...

Изложбата включва и арт кубчета с цитати на ученици и учители от Частно училище “Цар Симеон Велики”, с. Иваняне, свързани с богатството и красотата на българския език.

“Няма друг език, на който да кажеш „Хубава си, моя горо!” и душата ти да трепне!”, казва осмокласничката Виктория Петрова.

Освен с размерите си, двуметровата книга провокира софиянци и гостите на столицата с още нещо нестандартно.

“Смятаме, че подобни изложби освен да красят, трябва и да провокират, затова решихме да отправим предизвикателство към посетителите на инсталацията, допускайки съществена грешка в един от текстовете й. Чрез този похват целим да накараме хората да четат внимателно, с разбиране и с познаване на езика - все неща, на които учим и нашите ученици в училище”, споделят още създателите на изложбата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com