Държавата тръгна на проверки в дневните центрове за деца с увреждания

2225
Държавата тръгна на проверки в дневните центрове за деца с увреждания
Снимка: Община Габрово

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова постави началото на проверките в дневните центрове за деца/младежи с увреждания (ДЦДМУ). Основната цел на тематичните инспекции е да бъде направен актуален преглед на състоянието и качеството на услугите за деца с увреждания, предоставяни от общини и лицензирани доставчици на социални услуги.

Ще бъдат изследвани мерките за осигуряване на социални, здравни и интегрирани здравно-социални услуги за деца, съобщиха от ДАЗД.

Валери Йорданов е новият заместник-председател на ДАЗД

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от днес, 06 август 2018 г., за заместник-председател на Държавната агенция за закрил...

Проверката ще обхване 91 дневни центъра и ще се приключи в края на месец септември 2018 година. Тя ще бъде извършена чрез проучване на документацията, анонимно анкетно проучване, беседи с персонала и потребителите, наблюдение на материалната база и работата.

Всяка проверка ще завърши с констативен протокол за проверените факти, извършени проучвания и дадени обяснения, както и източниците за получаване на тези данни. Когато услугата се предоставя от лицензиран от ДАЗД доставчик и бъде установено несъответствие с нормативните разпоредби, ще бъде направено предложение за отнемане на лиценз.

След приключване на проверките ще бъде изготвен анализ на предоставянето на услугата Дневен център за деца/младежи с увреждания и ще бъдат направени предложения за подобряване на качеството ѝ. Информацията ще бъде предоставена на министъра на труда и социалната политика и на кметовете на общини.

Д-р Лилова и главният директор на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ Камелия Николова инспектираха дейността на ДЦДМУ „Свети Врач“ в гр. София. Услугата се посещава от 31 деца, с които работят 8 специалисти – психолози, социални педагози, рехабилитатор. За постигане на резултати и подобряване на състоянието на момчетата и момичетата се използват и музикотерапия, хипотерапия, плуване и релационна психомоторика, които се предоставят от външни доставчици и по желание на родителите.

Председателят на ДАЗД се срещна с представители на висши училища

Как академичният опит и практики да допринесат за повишаване на информираността и чувствителността на професионалистите и обществото къ...

По време на проверката беше направен преглед на задължителната документация и бяха проведени разговори със служители и родители.

Припомняме, че дневният център за деца/младежи с увреждания е алтернативна форма на грижи, която предоставя възможност децата да бъдат отглеждани в семейна среда, да получават качествени специализирани грижи и подкрепа, както и да се интегрират в общността.

В същото време ползването на услугата дава шанс на родителите да се включат по-активно в обществения живот, да се реализират професионално и да преодолеят социалната изолация, като получават необходимата професионална подкрепа при отглеждането на дете с увреждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com