Експерт: Коронавирусът ще доведе до инвестиции в зелената икономика

3533
Експерт: Коронавирусът ще доведе до инвестиции в зелената икономика
Снимка: iStock

Възможност ли е Covid кризата за бизнеса и правителствата. Защо е време за смяна на икономическия модел от линеен в кръгов и в кой сектор би било по-подходящо да подпомогне правителството. Тези въпроси коментира пред БНР проф. Виржиния Желязкова - заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Според нея кризата, която предизвика пандемията от коронавирус, е възможност бизнесът да инвестира в нещо ново и прогресивно, каквото са кръговата и зелената икономика

“Ситуацията, в която се намираме, ни показва слабостите на линейния модел, по който функционират икономиките в момента, неефективността на използването на ресурсите, загубата на ефективност. Всичко това са проблеми, които стават явни, особено по време на една криза, независимо какво я е провокирало. Но всяка една криза дава възможност да се откроят слабостите на модела, в който функционира дадена икономическа система. В момента това е добра възможност за постепенно поемане към промяната на икономическия модел - инвестиране в нови възможности, в нови технологии, които да са по-ефективни и да носят по-гояма стойност на икономиката и на обществото. ”

Турция е в невиждан икономически срив

Турската икономика отбеляза рекорден срив. И това става въпреки мерките, предприети от управляващите. Подобен спад не е имало от 1998 г...

За икономическите мерки на правителството във връзка с Covid кризата, тя коментира, че има още какво да се желае:

“Има много сектори, които, ако точно сега се стимулират, могат да донесат голяма добавена стойност по-нататък в икономиката. Такъв сектор е селското стопанство с всичките му подотрасли. Това е един отрасъл, в който ние имаме силни относителни предимства като държава, където има потенциал.”

Като ръководител на екологичната политика на една от големите банки у нас проф. Желязкова посочи, че банките в България постепенно се ориентира към оценяване на екологичните рискове за своите портфейли, към намиране на методологии, които да им дадат възможност да преценяват доколко рискови за околната среда са дейностите на техните клиенти и да съобразяват решенията си с този тип оценки.

Експертът каза още, че банките започват да се ориентират и към финансиране на екологични проекти, защото са свързани с бъдещето и са устойчиви.

“Ние няма как да имаме зелена икономика, ако продължаваме да трупаме отпадъци с това темпо, с което го правим в момента”, коментира проф. Желязкова.

България иска дебат за отваряне на вътрешните граници в ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че България ще инициира дебат в ЕС за приемане на единни критери...

Кога ще узреем в България за кръговата икономика?

“Ще трябва да узреем скоро, защото това е вече официалната политика на Европейския съюз. Още в края на 2015 г. ЕС взе решение да върви към трансформация на икономическия си модел, а от тази година се засилват регулациите и мерките във всички икономически сектори, включително във финансовия сектор. В тази посока, ние, като част от ЕС ще трябва да изпълняваме тези политики”, обясни проф. Желязкова.

Тя посочи, че у нас вече е издаден специален сборник с доклади “Кръгова икономика и устойчиви финанси. Съвременни перспективи”. Сборникът представя колективни анализи на учени от България по един нов за българската научна литература въпрос - този за кръговата икономика и нейните съвременни перспективи.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com