Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ внасят декларация за махането на Паметника на Съветската армия

03 декември 2023, 12:16 часа • 11842 прочитания

На следващото заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще внесем декларация за незабавното преместване на Паметника на Съветската армия (МОЧА), да видим кой, къде стои.

Това обяви общинският съветник от групата на ГЕРБ в СОС Мирослав Боршош на официалната си страница във Фейсбук. 

Още: Борис Бонев каза коя е червената линия да напусне коалицията на ПП-ДБ

"Падна му оградата, то си стои. И областен управител, и кмет на София си имат, то си стои", коментира възмущението си Боршош, че новата местна власт в Столична община все още не е демонтирала МОЧА. 

Припомняме, че в началото на месец март 2023 г. Столичният общински съвет реши да гласува дълго отлаганото решение, с което възлага на кмета да поиска от държавата Паметникът на съветската армия в София да бъде преместен в Музея за социалистическо изкуство.

Тогава 41 съветници гласуваха "за", като единствено от БСП бяха против" и един съветник от "Патриотите" - "въздържал се". Решението на Общинския съвет обаче по свое му не е достатъчно, тъй като финалното решение е на държавата в лицето на областния управител. Предишният беше Иван Кючуков (от ИТН) и той дълги години е изразявал тезата, че "трябва да се пита Русия". На този фон новоназначеният областен управител Вяра Тодева е в длъжност от 13 юли. 

Още: Обрат: Борис Бонев отказа да е кандидат за шеф на Столичния общински съвет (СНИМКИ и ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес