Готови сме за сирийски бежански поток

9807
Готови сме за сирийски бежански поток

Има готовност институциите в лицето на Държавната агенция за бежанците и от БЧК също имаме готовност да отговорим на един засилен поток на бежанци към България, но в никакъв случай не вълна. Това каза Марияна Стоянова – ръководител на „Бежанско-мигрантската служба” на Българския червен кръст (БЧК) по повод увеличения брой бежанци на границата ни с Турция, предаде Фокус.

БЧК фигурира в плана за действие при време на закрила, за който основно Министерството на вътрешните работи е отговорна институция. Ние също имаме своята готовност съгласно този план, каза Стоянова.

Русия блокира отново - не осъжда сирийския удар в Турция

Русия е блокирала проектозаявление на ООН, осъждащо сирийския обстрел на турска територия, заявиха дипломати. Проектът се очакваше да б...

На 5 октомври ще се проведе координационна среща в Агенцията за бежанците по плана за действие при време на закрила, т.е. колегите от Държавна агенция за бежанците, които са на предната линия, те оглеждат и базата, която имат. Утре ще се проведе планираща конференция по отношение действията на органите на изпълнителната власт в условия на извънредна ситуация при масово навлизане на бежанци, посочи Стоянова.

Всички институции, които сме по веригата, следим ситуацията. Колегите ни в Хасково днес в дома в Пъстрогор са направили едно голямо дарение от лекарства, дрехи и неща от първа н

Увеличен е броят на бежанците в България, когато правим сравнение с предишните месеци, допълни Стоянова.

Казвам това съвсем отговорно, защото ние правим ежемесечен мониторинг на транзитния център за бежанци в Пъстрогор и на дома за чужденци в Любимец по линия на Върховния комисариат за бежанците. Директорът на Областния съвет на БЧК в Хасково Минка Мечеринкова наблюдава двата дома и действително като бройка в единия дом има около 80 човека от Сирия и в другия е горе-долу същата ситуацията, каза Стоянова.

Турция даде "зелена светлина" за военни операции в Сирия

Турският парламент прие предложение на ислямисткото консервативно правителство на премиера Реджеп Ердоган да разреши на армията да из...

Увеличена е бройката, но не може да се говори за вълна или някакъв наплив към България. Ние постоянно работим с Държана агенция за бежанците и Дирекция „Миграция”. В дома в Бусманци колегите от бежанската служба потвърждават, че също има увеличен брой лица, но не само от Сирия, а и от други държави, например от Ирак. Има малко по-голям брой хора, които търсят убежище в България през последния един месец от обичайната бройка, каза още Марияна Стоянова.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com