Гробът на цар Петър е в Преслав?

21399
Гробът на цар Петър е в Преслав?
Снимка: БГНЕС

Мраморният саркофаг на цар Петър, син на цар Симеон, се намира в Преслав. Това твърди археологът проф. Николай Овчаров, който показа и мястото, където е бил положен българският цар. Ако хипотезата му се потвърди, това ще бъде първият намерен гроб на български средновековен владетел.

Хипотезата на проф. Овчаров, че именно в Преслав, в основите на кръстокуполната църква, е положен саркофагът с тялото на наследника на цар Симеон, се гради на базата на дълъг анализ на факти, събирани в продължение на 30 години. Едно от доказателствата е фрагментът от покривната мраморна плоча на саркофага.

Откриха втори вампир у нас - този път на Перперикон

"Брат - близнак" на "вампира от Созопол" се разкрива при археологическите проучвания на Перперикон, съобщи археологът проф. Николай Овч...

"Виждат се само ръбовете. Има нещо като нимб и още тогава на мен ми е хрумвало, но сега вече след годините на размишления и на работа по това нещо, аз съм почти сигурен. Ние се намираме в един своеобразен мавзолей, под пода, на който е погребан саркофагът с мощите на виден човек", обясни археологът.

Друг аргумент, потвърждаващ, че това е гробът на Цар Петър, е, датировката на църквата - от средата на Х век. Това е времето на царуването на наследника на Симеон. Следвайки хронологията на тези събития, проф. Овчаров е сигурен, че е попаднал на гроба на средновековния владетел.

"Аз ще искам да сложим една табелка, че тук е предполагаемата църква, предполагаемият мавзолей на големия български цар Петър", каза още ученият.

Археологът показа и първия християнски стенопис, изобразяващ ангел, намерен в кръстокуполната църква, изградена в константинополски стил, съобщи БНТ.

Николай Овчаров: Десетки сгради от различни периоди се показаха на Перперикон

Приключи първият месец от разкопките на Перперикон през тази година. Това каза археологът проф. Николай Овчаров, предаде Фокус. &bdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com