Инфарктно изнасяне от Триград заради блокирания път (СНИМКИ)

21918
Инфарктно изнасяне от Триград заради блокирания път (СНИМКИ)
Снимка: Анита Чолакова

Инфарктно бе напускането на Триград след Нова година – точно колкото и пристигането там преди празниците.

Заради блокирания близо стометров участък от пътя гости и туристи бяха принудени да оставят колите си преди него и да се прехвърлят на отсрещната страна с багажите си, носейки ги на рамо и в ръце. За собствениците на хотели и къщи за гости изпитанието бе твърде сериозно, тъй като трябваше да организират десетки коли, с които да ги посрещнат, а и да ги изпратят. Особено тези, които са с автобуси, тъй като са много хора наведнъж и трябваше да ги извозят бързо, за да не студуват.

Не по-малко трудно бе за тези, които трябваше да изоставят колите си, тъй като колоната от паркирани коли стана километрична и се наложи в двете посоки да ходят пеш дълго време, докато преминат препятствието.  

(Снимката е направена с дрон от Иван Гутев - километрична бе колоната от автомобили, паркирани от двете страни на тесния участък) 

Доста хора бяха отпътували с колите си до селото върху поразения участък на своя отговорност. На 30-ти декември сутринта в селото обаче плъзна слух, който се разнесе като мълния за броени минути, че ще слагат камъни, за да препречат изцяло движението. Заради това масово в ранната утрин почти всички свалиха автомобилите си преди пропадналия участък, за да не останат принудително в Триград и след Нова година. 

Искат проект за пропадналия път към Триград, след това - финансиране

"Коментирахме проблема с пътя към Триград. Необходимо е проектиране там преди да се вземе решение какво точно да се прави. Тоест, имат ...

Камъни така и не бяха изсипани, но возилата в селото останаха критично малко и след празника беше проблем да се наеме кола, която да транспортира гости и туристи до долу.

По непотвърдена официално информация средства за спешен ремонт на пропадналия участък вече са осигурени и от 9-ти януари възстановяването му ще започне.

За целта била наета фирма „Хефест“ на Николай Писков – една от най-старите строителни компании в област Смолян, регистрирана още през 1997 г. в Мадан.        

Военните провериха дали може да се монтира мост към Триград и отсякоха: Не!

С експерти от Министерството на регионалното развитие и от строителни войски днес ходихме на място, за да преценят дали е възможно да п...

Въпреки всички тези несгоди, новогодишната нощ в Триград бе изпълнена с песни, хора, прегръдки и добри пожелания. Запомняща се! 

От кметството бяха подготвили огромна камара дърва, чийто огън, а и греяното вино стоплиха душите на триградчани, гости и туристи.

Припомняме, че пътят между Тешел и Триград е основно рехабилитиран преди 16 години с евро средства от предприсъединителната трансгранична програма ФАР Гърция – България.

Той беше одобрен за финансиране по проекта „Пътища за достъп до туристически обекти“ заради предпочитаната от туристите пещера „Дяволско гърло“ и скалния феномен Триградско ждрело. В землището на Триград се намира резерватът Шабаница, защитените местности Пияната гора и Чаирите.    

В Смолянска област с европари тогава бяха реконструирани четири пътни участъка: Тешел - Ягодинска пещера (6,9 км), Широка лъка - Гела (7,2 км), Тешел - Триград (11.7 км) и от разклона над Смолян до лифт "Смолянски  езера" (2.5 км).  

Областният на Смолян не вижда шанс за пътя към Триград до края на годината (СНИМКИ)

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е песимист за отварянето на пътя към Триград до края на годината. За Коледа и посрещанет...

Строителните дейности приключиха през 2005 година. Техен изпълнител бе консорциум „Родопи“, състоящ се от фирмите „Щрабаг“ (Австрия), „Инжстрой“ (София) и „АБ“ АД (Хасково).

Общата стойност на инвестицията бе 3 105 000 евро. С тези средства се обновиха пътища не само в Смолянска, но също в Кърджалийска и Хасковска област. Двата други участъка, които бяха финансирани, са Тополовград – връх Вишеград (3,4 км) и Бели брези – Ардино (3,1 км).

Припомняме също така, че преди три седмици пропаднаха два участъка от пътя към Триград - между разклона за Гьоврен и разклона за Османов вир. Единия успяха да го укрепят временно с насип, но втория не можаха да го възстановят. Той е двулентов, с дължина около сто метра. Срутена е част от едната лента, а под другата зее огромна яма. Част от асфалта буквално виси във въздуха. От двете страни на пропадането има забранителни знаци, но с леки коли хората преминават на своя отговорност. 

 

Багер, който работи по пътя Тешел-Триград, падна в реката (ВИДЕО и СНИМКИ)

Багерът, който засипва първия участък от отнесения път между Триград и Тешел, падна в реката, съобщи кметът на Девин Здравко Иванов. То...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com