Иван Гранитски: При тези галопиращи цени на всички, книгите ще станат лукс

1429
Иван Гранитски: При тези галопиращи цени на всички, книгите ще станат лукс
Снимка: iStock/Guliver

"Доста издателства няма да се справят с новите цени на тока, консумативите, влагани в производството на книгата. Токът поскъпна не три, а десет пъти. Някои ще фалират, печатници също. Книгата ще поскъпне и може да стане лукс. Книга с мека корица, която е струвала 10 или 15 лева, ще трябва да бъде 30-40", каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Иван Гранитски, който е член-кореспондент на Българската академия на науките.

"Десетки издатели говорят, но никой не ги чува. Ние, България, като член на ЕС сме подписали конвенция, според която сме приели единен библиотечен стандарт, според който на глава от населението трябва да се отделят от Министерството на културата или други официални културни институции, 8-9 милиона лева за закупуване на нови книги всяка година. В последните години се отделят пет-шест стотин хиляди", каза още Гранитски. Той добави, че библиотечните фондове се нуждаят от постоянна подмяна, защото книгите се амортизират, особено детската литература.

Най-продаваните книги на всички времена

Книгите са най-важният и широко разпространен източник на информация, образование и развлечение. Дори днес, във времена на интернет и т...

Днешното състояние на българската книга той определи като много опасно - тя може да стане лукс при тези галопиращи цени на всичко, намаляването на тиражите. Според него намаляването на ДДС е глътка въздух, но малка, защото материалите за изработване на книгата, които са повечето внос, остават с високо ДДС.

Иван Гранитски констатира, че в момента помощта за българската книга отсъства, където я има е символична. За него всички партии в парламента трябва да лобират за книгата, но в Народното събрание, се говори за всичко друго, но не и за култура и книги. Въпреки всичко Гранитски е убеден, че книгата ще оцелее, защото тя е индивидуален храм на докосналия се до нея, а освен това в последните години има информация, че хората все повече четат.

"Четенето изисква усилие, това е тренировка за ума, тя е незаменима и като усещане", смята той. Относно отбелязването на годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и неговите послания, Иван Гранитски отбеляза, че по въпроса какво стои зад четирите въпросителни на изблика му "Народе????" изследователите предполагат, че в тях има плач, страдание от трудното събуждане на българския народ Според него те са актуални и днес и ако Васил Левски би имал възможност да види България сега, щеше да е покрусен. Гранитски посъветва всички, но предимно управляващите страната, да прочетат написаното от Апостола в писмата и бележника му

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com