Живото човешко докосване и традициите са в читалищата

26941
Живото човешко докосване и традициите са в читалищата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Радостно е, че младите хора се върнаха в читалищата не, за да пеят чалга или да танцуват ориенталски танци, а за да танцуват български народни хора и да използват цялото си свободно време за изучване на стари забравени народни традиции.

Това заяви в интервю за БГНЕС Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища в България.

Дойнов обясни, че това става масово в цялата страна и е изключително полезно, защото живото човешко докосване и традициите са в българските читалища. В някои от читалищата има посещения от дечица от ромския етнос, които се учат на народни танци в читалищните школи. Играят прекрасно хора, ръченици с български народни носии и им харесва, разказа още той.

Наскоро в читалищата у нас приключи програмата "Глобални библиотеки", по която са модернизирани около 900 библиотеки с техника и интернет. Според Дойнов, това е върнало младите хора в читалищата, но освен тях и възрастните хора, които говорят с роднините си в чужбина по Скайп. По този начин се разширява и социалната функция на читалището, която винаги е била сред приоритети му.

Председателят на Съюза на народните читалища у нас разказа за новата роля, която читалищата се опитват да осъществят с помощта на държавата и общините, а именно да добият и информационна същност у себе си. Идеята е читалищата да могат да работят с информация, да могат да препоръчват кои телевизионни канали са полезни, коя книга трябва да се прочете задължително.

Всичко това трябва да влезе в читалищата, което означава да се повиши и компетентността на хората, които работят там. Трябва да се положат сериозни усилия, но ние ще го направим, имаме и разбирането на държавата, за което сме благодарни, заяви Дойнов.

Той определи сградния фонд на повечето читалища у нас като лошо. Само около 10% от народните светини могат да се похвалят с реновирани сгради, модернизирани салони и добри условия. Много читалища получиха своя нов вид по европейски програми и може да кажем, че в тези сгради кипи и животът, и желанието на хората за творчество, добави Дойнов.

На 11 май от 09.30 часа в НДК Съюзът на читалищата ще проведе своя 33-ти Конгрес в своята 100-годишна история. Конгресът ще се стреми да приеме Етичен кодекс на народните читалища и Устоите на народното читалище вътре в Закона за народните читалища.

 

 

Над 700 деца ще участват в два театрални фестивала в Шумен

Повече от 700 деца от страната ще участват в Детскиятеатрален фестивал "Коломбина" и в Единайсетите национални ученически театрални пра...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com