Какви кибер заплахи дебнат българската енергетика и как да се справим с тях?

9200
Какви кибер заплахи дебнат българската енергетика и как да се справим с тях?
Снимка: iStock/Guliver

Българската енергетика е изправена пред сериозни рискове, свързани с киберсигурността, които засягат дори националната сигурност на страната. Това предупредиха експерти по време на дискусия, посветена на киберсигурността в енергетиката, организирана от специализираното списание „Ютилитис“.

Ключови системи в енергийния сектор може да станат обект на кибер и хибридни атаки, като хакерите атакуват най-важните и уязвими части от тях. Подобни зловредни атаки могат да оставят без електрозахранване и отопление множество ведомства, граждани и фирми и в крайна сметка заплашват нормалното функциониране на българската държава, общество и икономика.

На кибер заплахите се обръща особено голямо внимание, предвид предстоящите европейски избори. „Известно е, че Европа е обект на хибридни атаки, които могат да засегнат и енергетиката. За съжаление няма как да знаем какви ще са последиците от тях, тъй като досега не сме се сблъсквали с такива. Множество висши политици призоваха да се действа с повишено внимание около европейските избори“, коментира пред Actualno.com проф. Тодор Тагарев, експерт по информационна сигурност и бивш служебен министър на отбраната.

За да отговори на тези предизвикателства, в края на 2018 г. България прие закон за киберсигурността, който дава насоки как да се противодейства на всякакви зловредни действия и какво да се прави в случаи на хакерски атаки. Според този закон киберсигурността е толкова важна, че е наречена „състояние на обществото и държавата“.

Отговорен орган за реакция при всякакви заплахи, свързани с компютърната сигурност, е държавна агенция „Електронно управление“. Създаден е и Съвет по киберсигурността, обединяващ министри и висши държавни чиновници, който работи като консултативен орган към Министерски съвет.

НС прие създаването на държавно звено и система за киберсигурностт

Парламентът прие на първо четене новия Законопроект за киберсигурността. Законът предвижда създаване нов орган - Национално единно звен...

В световен мащаб се създават различни продукти и системи за киберзащита като FireEye, Netwrix, Q Radar database system, Picus, които анализират системите и проверяват за „дупки“ в сигурността им.

Експерти изтъкват факта, че защитата на системите в българската енергетика е от ключово значение, тъй като атаките могат да засегнат стратегически за националната сигурност предприятия като Електронергийния системен оператор (ЕСО) и „Булгартрансгаз“.

„Както отбелязва и Европейската комисия, енергийният сектор в България има доста висока и добра киберхигиена. Електроенергийния системен оператор и „Булгартрансгаз“ работят при много строги изисквания за сигурност“, заяви пред Actualno.com Владимир Янков, ръководител на звено „Защита на класифицираната информация“ в Министерството на енергетиката.

ЕСО има специален план за възстановяване на енергийната система след тежки аварии и при извънредни ситуации. Ако се получи срив, този план се задейства. Държавата разполага и с резервна база данни, която съдържа копие на всички ресурси на централното диспечерско управление и може да управлява цялата енергийна система.

Оказва се, че рисковете са най-вече при доставчиците на комунални услуги, които предоставят онлайн платформи за проверки на сметки и потребление. Подобни оператори са длъжни да осигуряват услуги без прекъсване, тъй като от тях зависят много други системи.

ЕС с нови правила за киберсигурността

Приемането на Директивата относно сигурността на мрежите и информационните системи преди две години беше повратна точка в усилията на Е...

„Потенциални уязвимости може би могат да се открият в сигурността на мрежите, с които оперират електроразпределителните дружества и топлофикациите. Те имат отворени уебсайтове към техните потребители, което може да бъде използвано като вход за атака.

При тях обаче защитата е в дълбочина – клентите на подобно дружество имат достъп до ограничена база данни и сървъри за външни услуги. Истинската база данни умишлено остава извън техния обсег“, обяснява Янков.

Заплахите за киберсигурността са валидни както за държавните дружества, така и за частните компании. Електроразпределителното дружество EVN например има няколко нива на защита на системите, като ограничен достъп, гарантиран чрез биометрична идентификация, видеоконтрол, защитни стени на входа и изхода на системите.

Голяма част от системите на EVN се управляват от нейния високотехнологичен център за данни в Пловдив. Дружеството постоянно стриктно наблюдава и контролира системите и служителите си, за да избегне всякакви рискове.

Въпреки всички мерки за сигурност, експертите предупреждават: бъдете бдителни и помнете, че няма недосегаеми, тъй като хакерите става все по-добри и могат да проникнат във всяка система и база данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

АПИ предупреждава за пренасочен трафик по АМ "Марица", вижте къде

Симо Лазаров: 50 години електронна музика в България (ВИДЕО)

Собствената марка „Брей!“ на Kaufland – победител в конкурса „Продукт на годината“

Българи бяха обявени за "Личност на годината" в Рим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Интензивен трафик на някои гранични пунктове
Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Движението е интензивно на вход и на изход за леки автомобили на част от гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП) по границата с Румъния...