ЕС с нови правила за киберсигурността

1221
ЕС с нови правила за киберсигурността
Снимка: iStock/Guliver

Приемането на Директивата относно сигурността на мрежите и информационните системи преди две години беше повратна точка в усилията на ЕС да увеличи капацитета си в областта на киберсигурността. Благодарение на това първо законодателство на ЕС в областта на киберсигурността държавите членки укрепиха сътрудничеството си за европейска политика в областта на киберсигурността и координират усилията си за изграждане на капацитет за реакция. Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки, за да подпомогне транспонирането на директивата.

Това се казва в съвместно изявление на заместник-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, комисаря, отговарящ за Съюза на сигурност, Джулиан Кинг, и комисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата икономика и цифровото общество във връзка с първото общоевропейско законодателство в областта на киберсигурността Директивата за МИС, която държавите членки трябва да транспонират до 9 май 2018 г.

Според германски министър киберпрестъпленията са най-голямата заплаха

Последните широкомащабни кибератаки, по-конкретно NotPetya и WannaCry, доказаха, че чувствителната информация и личните данни имат поте...

За да насърчи допълнително киберсигурността на Съюза, ЕС следва бързо да предостави силен и постоянен мандат на агенцията си по тези въпроси — Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA), и да създаде рамка на ЕС за сертифициране по отношение на киберсигурността. Заедно с държавите членки следва също така да приключим съвместната работа по плана за сътрудничество в случай на мащабни трансгранични инциденти с компютърната сигурност и киберкризи. Този план ще интегрира киберсигурността в съществуващите механизми за справяне с кризи на равнище на ЕС, предаде БГНЕС.

С цел подпомагане на държавите членки за своевременното транспониране на Директивата за МИС и изграждането на техния капацитет, Механизмът за свързване на Европа предоставя финансиране в размер на 38 млн. евро до 2020 г. в подкрепа на националните екипи за реагиране при инциденти с компютърната сигурност, както и на други заинтересовани страни по Директивата за МИС, като например операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги. Държавите членки следва да използват в пълна степен възможностите, предоставени от този източник на финансиране“, се казва в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа